Annons

Janerik Larsson:Ett danskt råd till Löfven?

 Margrethe Vestager är EU-kommissionär med ansvar för konkurrensfrågor. Fotograferad på sitt kontor i Europa-huset i Köpenhamn. 
Margrethe Vestager är EU-kommissionär med ansvar för konkurrensfrågor. Fotograferad på sitt kontor i Europa-huset i Köpenhamn.  Foto: DANIEL NILSSON
Under strecket
Publicerad

Jag vet inte om Stefan Löfven följer dansk politik men idag har Altinget en intressant intervju med den socialdemokratiske partiledaren Mette Frederiksen.

I den konstaterar hon att hennes företrädare 2011 begick ett strategiskt fel när Radikale Venstre togs in i regeringen och tilläts sätta den ekonomisk-politiska dagordningen.

Det straffade sig i valet 2015 vilket ledde till dagens borgerliga danska regering.

"I rigtig mange år har vores styrke været, at vi kombinerede social retfærdighed med økonomisk ansvarlighed. Da vi i 2015 skulle gøre boet op efter fire år i regering, stod den økonomiske ansvarlighed knivskarpt. Men den sociale retfærdighed stod ikke stærkt nok."

Det är val till folketinget före sommaren 2019.

Det var Radikale Venstres partiledare Margrethe Vestager - idag EU-kommissionär - som var ekonomi- och inrikesminister i Helle Thorning-Schmidts regering.

Det har sina sidor för S att gå i allians med ett parti med en radikal agenda...

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons