Annons

Tove Lifvendahl:Ett försök att få väljarna att tänka på annat

 Finansminister Magdalena Andersson och statsminister Stefan Löfven presenterar Socialdemokraternas valmanifest.
 Finansminister Magdalena Andersson och statsminister Stefan Löfven presenterar Socialdemokraternas valmanifest. Foto: Pontus Lundahl/TT
Under strecket
Publicerad

En komparation i tiden: Stressad, desperat, familjevecka. Socialdemokraterna mår inte bra, hörs det sägas. Siffrorna är dystra. Tre av tio väljare har lämnat Socialdemokraterna under Stefan Löfvens fem senaste år, enligt Demoskop/ Expressen (20/8). Folk ser om sina hus. Flera statssekreterare har nyligen transporterat sig till mer säkra anställningar. Ekot fick nyligen ställa in den planerade statsministerduellen mellan Löfven och Kristersson för att den förra inte lyckats hitta en tid. Alla frågor som väljarna rankar som viktigast är sådana där regeringen har misslyckats – tryggheten, integrationen, skolan och sjukvården.

Så hur kan man få folk att tänka på annat? Hur åstadkomma en gamechanger? Försök gjordes i tisdags, då Valmanifestet med Det Stora Vallöftet presenterades. Bakom det röda skynket avtäcktes Familjeveckan.

900 000 föräldrar ska få en extra veckas föräldraledighet att ta ut årligen medan barnen är 4 och 16 år, och under dagar då barnen också är lediga. Ovanpå nuvarande 480 dagar fram till att barnet är 12 år (varav 96 dagar kan sparas efter barnet fyllt 4 år), fast det blir färre dagar om man är ensamstående och fler om man är två föräldrar (oklart hur den logiken stödjer klassanalysen Löfven påstår förslaget bygger på).

Annons
Annons

Kostnad för valfläsket enligt Socialdemokraterna: 5,6 miljarder kronor. Kostnad enligt Svenskt Näringsliv: 32 miljarder kronor, som har gjort en beräkning av de totala effekterna, inklusive förlorad arbetstid, lägre inkomster och utebliven BNP-tillväxt.

Organisationen Företagarna påpekar (Expressen 28/8) att det blir deras medlemmar som får dra det tyngsta lasset, genom utebliven produktivitet (vilket man kan argumentera för ytterst landar hos de skattebetalare som nu ska punga ut för S-löftet – vallöften sker som bekant alltid på skattebetalarnas bekostnad; inte partikassornas).

Men, kan man genmäla, allt är ju inte pengar och tillväxt och produktivitet här i världen. Föräldrars tid med barnen är en investering i ett välmående samhälle, och ett välmående samhälle är ekonomiskt mer framgångsrikt än ett som mår dåligt av stress och trasiga livspussel.

Fast om det är Socialdemokraternas huvudsakliga ambition med vallöftet, ter sig några dagar per år som tämligen marginellt. Varför inte tänka större?

Om man verkligen vill ge barnfamiljer större frihet och trygghet, borde man snarare fundera på hur man genom ekonomiska reformer kan ge dem större ekonomisk egenmakt, så att de slipper vara så förbaskat i händerna på politikerna och deras behov av att vinna röster.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons