Annons

Ett Hamburg långt bortom Reeperbahn

Strandhäng, konsthallar och slakthus med kaffekonnässörer. SvD Resor guidar till en weekend i den tyska hamnstaden, långt bortom Reeperbahn.

Under strecket
Publicerad

Strand Pauli bjuder på karibisk känsla.

Foto: Linn BergbrantBild 1 av 1

1 / 9

Strand Pauli bjuder på karibisk känsla.
Strand Pauli bjuder på karibisk känsla. Foto: Linn Bergbrant
Annons
Annons

Hamburgs strandälskare lapar sol på Strand Pauli.

Foto: Linn BergbrantBild 1 av 1

2 / 9

Urban strand – Strand Pauli

Hamburgs strandälskare lapar sol på Strand Pauli.
Hamburgs strandälskare lapar sol på Strand Pauli. Foto: Linn Bergbrant

Längs kajkanten mittemot kryssningsfartyg och lastkranar ligger den otippat härliga strandklubben Strand Pauli. Marken har täckts med mjuk sand och i solstolar och snirkliga järnsängar hänger Hamburgs urbana strandtyper och lapar sensommarsol. Palmer, oljefat och lanternor fullbordar den karibiska känslan. På strandbarens meny finns grillat, flammkuchen och stenugnsbakad pizza och i Waikikibaren blandas finfina cocktails. Det enda som saknas är poolen. Den som redan fixat sommarens solbränna kommer lagom till skymningen när stämningen höjs ett par snäpp.

Adress: St. Pauli Hafenstraße 89

Homestrandpauli.de
Annons
Annons

3 / 9

Bästa bönorna – Elbgold

I ett före detta slakthusområde i Sternschanze uppstår kaffelycka när vi hittar Elbgold; kafé, rosteri och samlingsplats för några av världens förnämsta bönor. Hamburg har alltid varit något av en kaffehandelsstad, men innan Elbgold öppnade fanns ingen småskalig kafferostning. Från kaféet spanar vi på aktiviteterna inne i rosteriet innan vi bestämmer oss för vad koppen ska fyllas med. Valen är många. På menyn finns bönor från Kenya, Brasilien, Panama och El Salvador och det framgår tydligt vem som har odlat och vilka smaknoter man kan känna. Det går även att köpa med sig en påse fairtrade-bönor hem. Och när du ändå är i kvarteret: kolla in bryggeriet Ratsherrn runt hörnet som i sin butik har fler än 350 olika sorters hantverksöl från hela världen.

Adress: Lagerstraße 34c

elbgold@Facebookelbgold.com
Annons
Annons

Konstmuséet Deichtorhallen ligger i en gammal saluhall.

Foto: Linn BergbrantBild 1 av 1

4 / 9

Saluhallskonst – Deichtorhallen

Konstmuséet Deichtorhallen ligger i en gammal saluhall.
Konstmuséet Deichtorhallen ligger i en gammal saluhall. Foto: Linn Bergbrant

Deichtorhallens historiska byggnader i stål och glas var ursprungligen saluhallar. I dag, drygt hundra år senare, är de fyllda med samtida konst av hög internationell klass. De två utställningshallarna Haus der Photographie och Halle für Aktuelle Kunst ligger mittemot varandra och förutom imponerande utställningar är Deichtorhallen värt ett besök enbart för sina välsorterade butiker där man kan hitta allt från tegelstenstunga fotoböcker till roliga designpresenter. Bägge ställena har även varsin bistro och det finns en park med strandkorgstolar och kastanjeträd. Tvärs över kanalen tornar landets största veckotidning, Der Spiegel, i en iögonenfallande glasbyggnad.

Adress: Deichtorstraße 1-2

Deichtorhallen Hamburg: Startseitedeichtorhallen.de
Annons
Annons

5 / 9

Fördrinksfavorit – Boilerman Bar

Med benägen hjälp av en japansk ismaskin och ett antal förnämliga ingredienser har snygga Boilerman Bar i Uberseequartier blivit paradiset för highballs. Prova gärna dark’ n’ stormy med rom, lime och ingefärsöl. Köket delas med den utmärkta restaurangen Nemi och på barnmenyn hittar man läckerheter som tre sorters hummus och en synnerligen kreativ sallad med karamelliserad kyckling.

Boilerman Bar är den typen av bar där man gärna stannar länge. Belysningen är dämpad och inredningen sober med svarta mockafåtöljer, rustika tegelväggar och gigantiska fönster som täcks av svarta persienner. Vi lutar oss tillbaka och insuper stämningen. En perfekt inledning på Hamburgkvällen.

Adress: Kaiser-Willhelm-Strasse 71

NENI Hamburg | Das Restaurant in der Hamburger HafenCity.nenihamburg.de
Annons
Annons

Övergönne är en härlig oas med strandpromenad och caféer.

Foto: Linn BergbrantBild 1 av 1

6 / 9

Hamnoas – Strandperle

Övergönne är en härlig oas med strandpromenad och caféer.
Övergönne är en härlig oas med strandpromenad och caféer. Foto: Linn Bergbrant

Bästa sättet att komma nära det pulserande hamnlivet som till så stor del präglar Hamburg är att ge sig ut på en färjetur. Hoppa på båt nummer 62 från Brücke 3, vid Landungsbrücken, som exakt tolv minuter senare anländer till Övelgönnes marina. Här man kan beundra de vackra träskeppen och strosa längs den gröna strandpromenaden med sandstrand på ena sidan och stora villor på den andra. Det finns gott om serveringar att välja mellan, men ta sikte på Strandperle som allmänt kallas urmodern till Hamburgs alla strandhäng. Här äter man fischfrikadellen med senapssås eller pulled pork i pitabröd, borrar ner tårna i sanden och spanar ut över kranar och fartyg. På båtturen tillbaka kan man stiga av vid den berömda Fischmarkt.

Adress: Övelgönne 60

Strandperle Hamburghttp://strandperle-hamburg.de/
Annons
Annons

Sommelieren Carine Patricio ansvarar för vinutbudet på Jellyfish, med särskilt fokus på tyska viner.

Foto: Svenska DagbladetBild 1 av 1

7 / 9

Fina fiskar – Jellyfish

Sommelieren Carine Patricio ansvarar för vinutbudet på Jellyfish, med särskilt fokus på tyska viner.
Sommelieren Carine Patricio ansvarar för vinutbudet på Jellyfish, med särskilt fokus på tyska viner. Foto: Svenska Dagbladet

Jellyfish är ett modernt alternativ till Hamburgs traditionella fiskrestauranger. Kökschefen Laurin Lux satsar målmedvetet på hållbart fiske och serverar uteslutande vildfångad fisk. Jellyfish har en plats i Michelin-guiden som beskriver den intima restaurangen som enkel, urban och ambitiös. Vi kan bara instämma. Från den lilla menyn, som byts varje månad, väljer man förslagsvis någon av avsmakningsmenyerna. Just nu serveras bland annat en utsökt makrill med anklever, ingefära och äpple, samt en storhuvad multe med bottarga, plommon och potatis. Den som vill lyxa till det förhandsbokar kökets stolthet, ”seafood etagere”, med det allra bästa från havet.

Adress: Weidenallee 12

Jellyfish - Fischrestaurant Hamburg - Fischküche Hamburg - Fisch Hamburg - Fischspezialitäten Hamburghttp://jellyfish-restaurant.de/
Annons
Annons

8 / 9

Allt om te – Messmer momentum

Hur många visste att te som dryck upptäcktes 2 737 f.Kr? Detta, och mycket annat, lär vi oss under en eftermiddag på temeckat Messmer Momentum. Här finns ett flertal utställningar, en grundkurs genom hela teprocessen –  plockning, sortering, torkning, rullning, jäsning och upphettning – och det bjuds även på en virtuell jorden runt-resa som följer teets långa handelsväg. Det är dock ont om skyltar på engelska, så om de tyska språkkunskaperna haltar är det bättre att ägna sig åt shopping i tebutiken eller prova någon av de 70 olika tesorter som serveras i tesalongen. Med jämna mellanrum arrangeras även musikevent av olika karaktär, det kan vara DJ:s som spelar elektronisk musik eller en intim konsert med Hamburger Symphonikern.

Adress: Am Kaiserkai 10

Meßmer MOMENTUMmessmer.de
Annons
Annons

9 / 9

Sjömanshäng – 25hours hotel Hafen CIty

Den tyska boutiquehotellkedjan 25hours flyttade nyligen in i HafenCity som för närvarande är ett av Europas största byggprojekt. Här ska en modern stadsdel växa fram i nära kontakt med tidvattenfloden Elbe. Samtliga sovrum, eller kabiner som de kallas här, är individuellt inredda med inspiration av olika sjömän. Resten av byggnaden flörtar med fraktfartyg och sjöfart. På toppvåningen badar man bastu med panoramavy och i loungen finns ett vinylrum där gäster kan spela sina favoritlåtar. Den generösa frukostbuffén intas i Heimat, hotellrestaurangen som satsar på regional husmanskost i modern tappning och som blivit ett populärt häng på kvällarna.

Adress: Überseeallee

25hours Hotels | Offizielle Webseite - Beste Raten - Kostenfreies Wlanhttp://www.25hours-hotels.com/
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons