Annons

Teresa Küchler:Nederlag för britternas stolthet – EU sörjer ej

Storbritanniens premiärminister Boris Johnson i Bryssel förra veckan.
Storbritanniens premiärminister Boris Johnson i Bryssel förra veckan. Foto: Julien Warnand/AP

Brexit blir av – men skjuts upp en smula. De andra EU-länderna har nog inte mycket att invända. Nu blir det i alla fall ett utträde under ordnade former, och tidsplanen spelar inte så stor roll.

Under strecket
Publicerad

Nu blir det brexit till slut, efter år av bråk och förhandlingar. Var det oväntat?

Njae. Under en lång tid efter brexitomröstningen, när politiker på denna sida av Engelska kanalen gick omkring i chock och i fasa över att hela EU skulle krackelera, var det många som hoppades på att britterna skulle ångra sig. Att de skulle utlysa en ny folkomröstning och sen glömma alltihopa.

”Ni är välkomna när ni vill, vår famn är alltid öppen”, var budskapet från de 27 andra EU-länderna.

Men det var längesedan. Nu blir det ett brexit. I EU-parlamentet förbereder några av de politiska grupperna en sorgesam avskedsmiddag för sina brittiska kollegor.

Boris Johnsons tidsplan sprack, och han kan nog inte lämna EU den 31 oktober trots allt. Vad är reaktionen?

Inga tunga tårar väntas trilla ner för kinderna i EU-parlamentet, på förhandlare och kommissionärer i Bryssel eller på premiärministrar i europeiska huvudstäder över det. Tidsplanen var ju alltid en fråga om brittisk stolthet, inte de andras.

Dessutom så är det tveksamt om tidsplanen hade hållit även om parlamentarikerna i Westminister hade klubbat den. Formellt måste även EU-parlamentet rösta om avtalstexten, och det skulle man gjort i denna vecka. Men få trodde att det skulle hinnas med, och därför räknade de flesta EU-parlamentariker att de i stället skulle rösta i mitten av november. Brexit skulle därmed äga rum i slutet av november, istället för i slutet av oktober. Kanske skjuts det upp någon månad till, vem vet.

Oktober, november, potejto, potato. På det stora hela betyder det ingenting.

Vad händer nu – hur lång kan förlängningen bli?

Nu när brexitavtalet är antaget, det vill säga, nu när britternas EU-utträde kan ske under ordande former och det värsta kaoset, med tullar och gränsproblem i Nordirland förhoppningsvis avvärjts, så finns det ingen anledning alls för EU-ländernas ledare att säga nej till en förlängning. Nu är allt på plats. Att det krävs lite mer finjusteringar, några signaturer till, lite mer förberedelsetid – det gör ingenting.

Det var när man inte ens visste om britterna någonsin skulle få igenom det svåruppgjorda avtalet som andra EU-länderna surnade till och påpekade att man inte vill harva brexit för all framtid. Nu kommer de vara snälla. Däremot är det svårt att föreställa sig att de 27 EU-ländernas stats- och regeringschefer förbereder en sorgesam avskedsmiddag för Boris Johnson.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons