Annons

Janerik Larsson:”Ett nytt Mellanöstern där det aldrig blir fred”

Cecilia Hermansson
Cecilia Hermansson Foto: Tomas Oneborg
Under strecket
Publicerad

Nationalekonomen Cecilia Hermansson presenterade idag rapporten ”Industriavtalet - en genomgång av dess utveckling, effekter, kritik och utmaningar”.

Det är en lättläst och intressant rapport - knappt 50 sidor - som diskuterar frågor som är av stor betydelse för svensk samhällsekonomi framöver.

Det är ju ett antal månader kvar innan nästa avtalsrörelse inleds, men innan den debatten hettar till - vilket den säkert kommer att göra - finns det goda skäl att ta del av Hermanssons analys och slutsatser.

Det för mig mest intressanta avsnittet i rapporten hade rubriken ”Att strukturella skeenden förändrar arbetsmarknaden i grunden”.

I diskussionen som följde Hermanssons presentation lyfte Stefan Koskinen på Almega fram ett sådant exempel när han berättade om revisionsföretag som ersätter revisorer med AI.

Både Koskinen och Johan Ingelskog från Kommunal pekade båda på att en normering som Industriavtalet fortsatt behövs men de hade olika perspektiv på effekten av sifferlösa avtal. Ingelskog menade att en så hård normering som finns idag försvårar för Kommunal att ta det ansvar man vill ta.

Koskinen menade att sifferlösa kollektivavtal inte leder till anarki utan att den svenska arbetsmarknaden för lång tid framöver kommer behöva industrinormeringen. Han pekade också på att om sifferlösa avtal leder till lika lönehöjningar för alla i ett kollektiv innebär att man missar själva poängen med de sifferlösa avtalen..

Hermansson sa att detta i synnerhet är ett problem i offentlig sektor där man därigenom inte beaktar de som gör en god arbetsinsats.

Sammanfattningsvis: Något radikalt brott med den svenska modell som Industriavtalet idag utgör är knappast aktuellt.

Stefan Koskinen menade på förslaget att ersätta Industriavtalet med en nämnd vore att skapa ”ett nytt Mellanöstern där det aldrig blir fred”.

Min egen närkontakt med svenska avtalsrörelser på 80- och 90-talen bestyrker det intrycket.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons