Annons

Anders Lindblad:Ett perfekt tillfälle att hylla Anderssons landslag

EM-biljetten är redan i hamn. Kvalfinalen mot Färöarna blir därför framför allt ett kval att stärka aktierna för spelarna som mestadels stått utanför startelvan. Och ett perfekt tillfälle att hylla Janne Anderssons framgångsrika landslag.

Under strecket
Publicerad

Janne Andersson och Pontus Jansson vid söndagens presskonferens.

Foto: Pontus Lundahl/TTBild 1 av 1
Efter reklamen visas:
Andersson vaskar om i startelvan

Det svenska herrlandslaget i fotboll säkrade sjätte raka slutspelsplatsen med 2–0-segern mot Rumänien i fredags. Ett imponerande facit där avancemanget också innebär minst 100 miljoner i premier från Uefa, det europeiska fotbollförbundet.

I kväll ska Janne Anderssons manskap, och hela ledarstaben, välförtjänt hyllas på Friends arena när kvalspelet avslutas mot Färöarna.

Givetvis kommer Sverige gå ut på gräset för att vinna matchen. Det är prioritet ett. Som vanligt. Det gäller också att bättra på målskillnaden så mycket som möjligt, då det kan vara avgörande för seedningen inför lottningen den 30 november.

Men matchen blir också ett ypperligt tillfälle att ge spelare som mestadels nött bänk, eller är helt nya i truppen, att få chansen och stärka sina möjligheter inför nästa år.

Andersson har spelat sina kort helt rätt när han gett nya spelare chansen i skarpt läge.

Det är än viktigare i dag då vänskapslandskamper i praktiken försvunnit från landslagskalendern, i takt med införandet av Nations league. Förutom januariturnén, där framför allt allsvenska spelare är med, finns endast två tillfällen i vår för det ”riktiga” landslaget att testas innan EM-truppen ska tas ut.

Annons
Annons

Janne Andersson och Pontus Jansson vid söndagens presskonferens.

Foto: Pontus Lundahl/TTBild 1 av 1

Janne Andersson har sedan han tog över som förbundskapten efter EM 2016 spelat sina kort helt rätt när han gett nya spelare chansen i skarpt läge. Kristoffer Olsson och Robin Quaison är de tydligaste exemplen på detta i EM-kvalet, där även Alexander Isak fått sitt stora internationella genombrott. 

Janne Andersson och Pontus Jansson vid söndagens presskonferens.
Janne Andersson och Pontus Jansson vid söndagens presskonferens. Foto: Pontus Lundahl/TT

På söndagens presskonferens betonade Andersson hur viktig matchen mot Färöarna är med tanke på möjligheten att se nya spelare. Albin Ekdal och Gustav Svensson dras med känningar från matchen i fredags och är inte aktuella för spel. Klart är också att Pontus Jansson är lagkapten, vilket betyder att Andreas Granqvist inte spelar. 

Det är också mer eller mindre uttalat att Karl-Johan Johnsson eller Kristoffer Nordfeldt ersätter den annars givna ettan Robin Olsen i målet. Men Janne Andersson ville inte avslöja en startelva, utan medgav endast att det blir ganska stora ändringar jämfört med matchen mot Rumänien.

Det är knappast någon hemlighet att Alexander Isak är en av spelarna som startar. Han gjorde det även i bortamötet mot Färöarna och tackade för förtroendet med två vackra mål inom loppet av tre minuter. Isak är svensk fotbolls mest spännande spelare inför EM-slutspelet nästa år

Dejan Kulusevksi och Mattias Svanberg, som båda till vardags spelar i Serie A i Italien, lär också ges speltid. Hungriga unga spelare som redan etablerat sig på hög nivå. Det blir, oavsett vilka som får speltid, mycket spännande att se alla deras prestationer. Och det är verkar inte alls omöjligt att Andersson byter ut hela startelvan från i fredags, utom mittfältaren Kristoffer Olsson, för att få en bild av hur bredden ser ut i truppen.

Samtidigt betonade Pontus Jansson på presskonferensen att lagets kollektiva insats alltid går först. Det här absolut ingen ”one-man-show”, även om motståndet är enkelt och betydelsen av den individuella insatsen kan bli avgörande för framtiden.

Jag räknar med att publiken på plats – på söndagen var endast 23 000 biljetter sålda – verkligen tar tillfället i akt och hyllar landslaget. Spelmässigt har EM-kvalet pendlat i kvalitet, men trots tunga insläppta mål i slutskedet av några matcher klarade Blågult uppgiften att ta sig vidare till slutspelet, som grupptvåa bakom suveräna ettan Spanien. 

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons