Annons

Mårten Schultz:Ett pressmeddelande om brott ingen skitsak

Felaktigheten som kablades ut om huruvida SD-politikern Kristina Winberg utreds för brott eller inte väcker allvarliga frågor om Åklagarmyndighetens kommunikation. Här får inte finnas utrymme för missförstånd.

Under strecket
Publicerad

Bild från 2014 när SD:s EU-kandidater Peter Lundgren och Kristina Winberg delade ut valmaterial.

Foto: Jonas Ekströmer/TT

Bild från 2014 när SD:s EU-kandidater Peter Lundgren och Kristina Winberg delade ut valmaterial.

Foto: Jonas Ekströmer/TT
Bild från 2014 när SD:s EU-kandidater Peter Lundgren och Kristina Winberg delade ut valmaterial.
Bild från 2014 när SD:s EU-kandidater Peter Lundgren och Kristina Winberg delade ut valmaterial. Foto: Jonas Ekströmer/TT

Det är inte ovanligt att negativa nyheter om kandidater släpps i samband med valrörelser, men händelserna som involverar Sverigedemokraternas nuvarande ledamöter i Europaparlamentet – tillika kandidater i det nuvarande parlamentsvalet – spelar i en egen liga.

Efter att EU-parlamentarikern Kristina Winberg petats ned till fjärdeplats på partiets valsedlar kunde Expressen, efter att ha tagit del av en ljudupptagning som Kristina Winberg gjort av ett samtal med en annan person, publicera uppgifter om att partiets förstaplacerade kandidat Peter Lundgren tagit en kvinna på brösten. Lundgren har bekräftat att det är sant.

Förundersökning har inletts om sexuellt ofredande, vilket är det brott som fångar in oönskade sexuella närmanden av olika slag.

Annons
Annons

Sexuellt ofredande är inget så kallat målsägandebrott, det vill säga ett brott som måste anmälas av den som anser sig vara brottsoffer för att en åklagare ska ta sig an ärendet. Det är därför inget konstigt med att en utredning har inletts. Det betyder dock inte alls att händelsen kommer att leda till ett åtal. Att Lundgren erkänt att han tagit kvinnan på brösten och att kvinnan gjorde klart att hon inte ville det betyder inte nödvändigtvis att han i juridisk mening har gjort sig skyldig till brott.

Det finns, som alltid, goda skäl att vänta med att ha synpunkter i skuldfrågan innan saken slutbehandlats av rättssystemet.

Det finns, som alltid, goda skäl att vänta med att ha synpunkter i skuldfrågan innan saken slutbehandlats av rättssystemet.

En historia av det här slaget brukar inte sällan innehålla en motreaktion i form av en förtalsanmälan. Så även här. Peter Lundgren har polisanmält Kristina Winberg för förtal. Till Aftonbladet kommenterar Lundgren det så här: ”Det sättet hon hänger ut mig på i varenda intervju, det känns inte okej.”

Åklagarmyndigheten skrev snabbt ett pressmeddelande i ärendet och förklarade att en chefsåklagare vid Särskilda åklagarkammaren inlett förundersökning om förtal men att inga ytterligare kommentarer skulle ges på grund av förundersökningssekretess. Särskilda åklagarkammaren är den enhet som utreder brottsmisstankar rörande till exempel poliser, domare – och ibland folkvalda.

Beskedet var förvånande. Enligt Lundgren själv är det Winbergs uttalanden i intervjuer som han menar utgör förtal. I så fall så är det emellertid de respektive mediernas ansvariga utgivare som bär ansvaret för det som publicerats och det är Justitiekanslern och inte åklagarmyndigheten som ska ha hand om utredningen. Dessutom: Med hänsyn till att Lundgren själv vidgått de faktiska omständigheterna verkar det högst osannolikt att det i juridisk mening inte ska anses försvarligt att kommunicera dessa uppgifter.

Lika förvånande var Åklagarmyndighetens andra besked, några timmar senare, om att det första pressmeddelandet var felaktigt. Det har inte alls inletts någon förundersökning om förtal. Det har inte ens inkommit någon anmälan till Särskilda åklagarkammaren. "Ännu", braskar dock myndighet. Felaktigheten berodde på ett missförstånd.

Dessa snurrigheter gör att frågan infinner sig om hur Åklagarmyndigheten sköter sitt kommunikationsarbete. Pressmeddelanden om förundersökningar är ingen skitsak. Dessa kommunikéer innebär att den rättsvårdande myndigheten inför hela Sverige hänger ut en känd person som brottsmisstänkt. Varje ordval kan få betydelse. Utrymmet för missförstånd måste vara väldigt snävt i dessa fall.

Det var bra att myndigheten redan inom några timmar kunde rätta till felaktigheten. Men när jag skriver det här ligger fortfarande det första pressmeddelandet kvar på åklagarmyndighetens allmänna hemsida.   

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons