Annons

Fredric Karén:Ett publicistiskt haveri, Aktuellt

Nya tiders monter på Bokmässan.
Nya tiders monter på Bokmässan. Foto: Joakim Ståhl
Under strecket
Uppdaterad
Publicerad

SVT-inslaget från bokmässan om den högerextrema tidningen Nya Tider och den efterföljande intervjun med chefredaktören Vávra Suk är ett publicistiskt haveri av smått episka mått.

Att låta honom få stå i stort sett oemotsagd och ösa ur sig hur etablerade medier mörkar sanningen och att de, Nya Tider, är demokratins sista fanbärare är att grovt åsidosätta god publicistisk sed.

Bara för ett par veckor sedan skrev jag en krönika om yttrandefrihet och Bokmässans velande kring Nya Tider. Ett ja blev till ett nej som till slut blev till ett ja igen.

Jag tycker att Nya Tider, utifrån ett yttrandefrihetsperspektiv, ska få ha en monter på bokmässan, trots att tidningen har en tydlig främlingsfientlig agenda. Inte minst när det finns andra utställare med en tydlig kommunistisk inriktning, utställare som ger ut böcker där man bland annat hyllar Mao Zedongs gärning på den kinesiska landsbygden.

Yttrandefriheten är ibland obekväm. Den skaver och gör oss från tid till annan upprörda. Men alternativet är så mycket värre, så mycket farligare. Censur och propaganda är det som publikationer av Nya Tiders kaliber står för. Därför är det extra viktigt att de granskas och bemöts i demokratiska diskussioner.

Annons
Annons

Haveriet i det här aktuella fallet uppstår när SVT inte klarar av att navigera mellan det som är yttrandefrihet och det som är journalistik. Självklart ska Nya Tiders chefredaktör Vávra Suk kunna intervjuas. Jag ser också nyhetsvärdet i att göra ett inslag om Nya Tider på bokmässan efter den infekterade debatten om huruvida de ska få ha en monter eller inte.

Men att inte fånga upp en enda kritisk röst på mässgolvet, att låta Vávra Suk få ösa ur sig påståenden om att etablerade medier ljuger och mörkar – utan att någon från dessa medier får svara – är att på djupet ha missförstått sitt journalistiska uppdrag. Vávra Suk avkrävdes dessutom inte ett enda exempel på dessa lögner av SVT:s nyhetsankare.

Det är ju inte så att det saknas representanter från de traditionella medierna här i Göteborg, representanter som SVT lätt hade kunnat nå. Jag är här, Expressens chefredaktör Thomas Mattsson är här, GP:s chefredaktör Cissi Krönlein är här. Peter Wolodarski på DN – den tidning vilken enligt Vávra Suk står för flest lögner – hade varit lätt att nå via telefon. Även SVT:s egen vd Hanna Stjärne var i Göteborg under torsdagen. För jag antar att public service också klumpas in i Vávra Suks förhatliga samling av lögnmedier.

Det hade också varit enkelt för SVT att bjuda in en medieforskare som på ett tydligt sätt kunnat förklara det pressetiska systemet och grunderna i tryck- och yttrandefrihet och vad det innebär att ta ansvar för det man publicerar. Men inget av detta gjordes. I stället fick chefredaktören för en högerextrem tidning stå i princip oemotsagd i ett långt inslag i ett nyhetsprogram som åtnjuter ett av de högsta förtroendesiffrorna från allmänheten – och som dessutom har opartiskhet som ett viktigt grundfundament.

Däri ligger det publicistiska haveriet.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons