Annons

Janerik Larsson:Ett steg mot S + SD?

Baudin tänker nytt
Baudin tänker nytt Foto: Anders Wiklund
Under strecket
Publicerad

Jag har då och då pekat på det inte helt osannolika natt ett maktparti som Socialdemokraterna i framtiden kommer att söka någon sorts allians med Sverigedemokraterna som ju samlat så många tidigare S-väljare.

Jag har då pekat på utvecklingen i Danmark där den socialdemokratiske partiledaren Mette Frederiksen lagt om kursen och närmat sig Dansk Folkepartis Kristian Thulesen Dahl.

I Dagens Arena idag illustreras spänningen inom LO i denna fråga.

Kommunal och IF Metall ifrågasätta strategin att utmåla alla SD-väljare som rasister. LO-ledningen däremot håller fast vid den tidigare, föga framgångsrika linjen.

Dagens Arena:
LO:s två största fackförbund är självkritiska till hur man förhållit sig till Sverigedemokraterna. »Vi har kategoriserat människor istället för att lyssna«, säger IF Metalls vice ordförande Tomas With.

Fackförbundet Kommunal kommer att tona ned angreppen på Sverigedemokraterna. Inspirerade av det brittiska fackförbundet Unison kommer man hädanefter minska kritiken som beskriver partiet som rasistiskt.

– Jag vägrar tro att alla LO-medlemmar som stöder SD är rasister, säger Kommunals ordförande Tobias Baudin till Kommunalarbetaren.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons