Robert Lindén, SD-ordförande i Sölvesborg.
Robert Lindén, SD-ordförande i Sölvesborg. Foto: Veronica Johansson

220 punkter SD-revolution – ”bästa som hänt Sverige”

Sverigedemokraterna i Sölvesborg lovar fler kontroversiella åtgärder efter stoppet för prideflaggor och ”menskonst”. Men kommer SD:s nationella skyltfönster verkligen att kunna genomföra den ”revolution” partiet hoppas på?

Uppdaterad
Publicerad

 

SÖLVESBORG Sofia Lenninger, kultur- och bibliotekschef i Sölvesborg, är upprörd. Hon är på väg till ett möte med kommunchefen och packar irriterat ihop sina papper i det tillfälliga kontoret i kommunens gamla tingshus, en av Blekinges mest älskade byggnader.

Som flera andra av kommunens tjänstemän har hon nyligen fått en lista av politikerna över omfattande åtgärder som ska förändra Sölvesborg i grunden.

Enligt det senaste förslaget ska också en av 1,5 tjänster på området ”allmänkultur” tas bort, en väldigt besvärlig besparing, enligt Sofia Lenninger.

– Tjänsteneddragningen i kombination med att nya uppdrag tillförs får dubbel effekt på verksamheten. Den nya kulturpolitiska styrningen blir kännbar. Det tycker jag är viktigt att uppmärksamma, säger hon.

Föreningar som går emot ”normer som format det svenska samhället” ska inte längre få pengar.

Några av de förändringar politikerna beställt är att nationaldagsfirandet och traditionella högtider ska uppmärksammas mer. ”Utmanande samtidskonst” ska också undvikas, och föreningar som går emot ”normer som format det svenska samhället” ska inte längre få pengar.

SD kom till makten i flera kommuner i Sydsverige efter valet. Särskilt uppmärksammat var maktövertagandet i Sölvesborg. Här styr partiet med Moderaterna, Kristdemokraterna och det lokala partiet Sölvesborg och Lister, SoL. Konstellationen kallas Samstyret.

Kommunstyrelsens ordförande i Sölvesborg är Louise Erixon, sambo till partiledaren Jimmie Åkesson. Åkesson själv sitter i kommunfullmäktige, och SD:s partiledning har på olika sätt stöttat partikamraterna i Sölvesborg, bland annat genom att bekosta en tjänst som politisk sekreterare i kommunen.

Annons

Sölvesborg kallas därför ofta för SD:s ”skyltfönster”. Den som kikar in ska kunna se att partiet faktiskt kan vara med och styra – och att det då blir stora förändringar.

Sofia Lenninger är kultur- och bibliotekschef i Sölvesborg. Hon ska förverkliga några av Samstyrets förslag.
Sofia Lenninger är kultur- och bibliotekschef i Sölvesborg. Hon ska förverkliga några av Samstyrets förslag. Foto: Veronica Johansson

Den senaste veckan har kommunen hamnat i hetluften igen. Framför allt handlar det om beskedet att kommunen inte längre ska hissa regnbågsflaggan under prideveckan.

Ansvariga politiker vill också att Sölvesborg ska prioritera traditionell konst som tilltalar ”det stora flertalet medborgare”. Rolf Hans Berg (SD), ordförande för fritids- och kulturnämnden, har sagt att syftet är att undvika vad han kallar ”menskonst”.

”Sölvesborg gör revolution på svenskt vis”, skrev SD:s partitidning Samtiden när flera av förslagen offentliggjordes.

Men det är bara några av Samstyrets förslag.

Annons

Förra veckan publicerade de styrande politikerna ett ambitiöst program med 220 punkter som enligt planen ska genomföras under mandatperioden. Flera av förslagen är kontroversiella, som att kommunen ska ”stimulera och underlätta återvandring för invandrare”, försöka hindra flyktingar från att bosätta sig där och införa en ”klädpolicy mot kvinnoförtryck” för de anställda.

Dessutom ska Sölvesborg försöka inrätta en ny skola med fokus på disciplin och stränghet. Ett annat förslag är att omsorgspersonal ska tvingas genomgå språktester.

”Sölvesborg gör revolution på svenskt vis”, skrev SD:s partitidning Samtiden häromveckan när flera av förslagen offentliggjordes.

Robert Lindén, ordförande för SD i Sölvesborg och även ordförande för omsorgsnämnden, säger att 220-punktsprogrammet innebär stora förändringar för Sölvesborg.

– Det är nog det största omställningsarbetet som någonsin gjorts i kommunen, säger han.

Robert Lindén, ordförande för SD i Sölvesborg, säger att några av de viktigaste ändringarna görs inom omsorgen.
Robert Lindén, ordförande för SD i Sölvesborg, säger att några av de viktigaste ändringarna görs inom omsorgen. Foto: Veronica Johansson
Annons

Robert Lindén själv tycker att de kontroversiella förslagen inte är de viktigaste, utan läser upp en rad andra ändringar som ska göra att kommunens äldre får det betydligt bättre än i dag.

– Samstyret är nog något av det bästa som har hänt i Sverige, säger han.

Men revolutionen har väckt motstånd.

De håller på att förstöra vår stad. Detta är ett svek mot alla som la sin röst på Moderaterna.

En av dem som reagerat på beslutet om att sluta hissa prideflaggan är 42-åriga Leonora Vilhelmsson. Hon är en lokalkändis, bland annat efter att ha medverkat i tv-serien ”Bonde söker fru” två gånger. Hon skriver också en uppmärksammad blogg om sitt liv som ensamstående homosexuell kvinna.

Leonora Vilhelmsson är moderat och var till en början skeptisk när M i Sölvesborg efter valet tog makten tillsammans med SD. Men sedan tänkte hon att det nog var en bra lösning eftersom hon länge tyckt att SD borde behandlas som andra partier.

Leonora Vilhelmsson kritiserar beslutet att sluta hissa prideflaggan i Sölvesborg.
Leonora Vilhelmsson kritiserar beslutet att sluta hissa prideflaggan i Sölvesborg. Foto: Veronica Johansson
Annons

Beskedet om prideflaggan har fått henne att överväga att byta parti.

– De håller på att förstöra vår stad. Detta är ett svek mot alla som la sin röst på Moderaterna, säger hon.

Det var det dåvarande socialdemokratiska styret som beslutade att årligen hissa prideflaggan 2013. Då var det knappt någon annan kommun som gjorde det.

– Sölvesborg visade att man var öppen och välkomnande, säger Leonora Vilhelmsson.

Hon har precis hämtat sin dotter på skolan och är på Stortorget för att ta med henne till biblioteket. I en gammal telefonkiosk intill henne har någon hängt upp en regnbågsflagga med texten ”Pray for Sölvesborg”. På olika byggnader i samhället hänger andra prideflaggor, och på flera ställen har det klottrats budskap om att kärleken är fri.

Det finns en oro. Samtidigt tycker jag det är positivt att SD vill se Sölvesborg som ett skyltfönster.

Konstnären Alexandra Melander är bekymrad över utvecklingen i kommunen, och tycker att det är bra att de politiska förslagen väckt debatt.
Konstnären Alexandra Melander är bekymrad över utvecklingen i kommunen, och tycker att det är bra att de politiska förslagen väckt debatt. Foto: Veronica Johansson
Annons

En annan som upprörts över Samstyrets samhällsomvandling är den 44-åriga konstnären Alexandra Melander. Hon är bekymrad över politikernas försök att styra vilken sorts konst som köps in, och över att de vill minska anslaget till konstnärlig utsmyckning.

Alexandra Melander säger att Samstyrets politik gjort att Sölvesborg blivit ”kallare”.

– Det finns en oro. Samtidigt tycker jag det är positivt att SD själva vill se Sölvesborg som ett skyltfönster. För då får Sverige se deras politik och att det inte bara handlar om invandring.

Också bland kommunens skolpersonal finns farhågor om de kommande förändringarna. Flera av Sölvesborgs lärare bär hijab, och modersmålslärarna undrar över sin framtid, säger läraren Mikael Asper, som är ordförande för Lärarförbundet i Sölvesborg.

– Det finns en del funderingar. Några medlemmar är fundersamma och lite bekymrade, säger han.

Markus Alexandersson, ordförande för Socialdemokraterna i Sölvesborg, säger att han hört att flera av kommunens tjänstemän är oroliga för den påbörjade ”revolutionen” i kommunen.

Annons

Att tjänstemännen och politikerna inte drar jämnt i en kommun är visserligen inte ovanligt. Men det innebär problem eftersom alla förslag måste beredas av tjänstemännen om de ska bli verklighet.

– Det vore tråkigt om duktiga tjänstemän lämnade kommunen, säger Markus Alexandersson.

Tidigare i år tvingades politikerna backa från planen på att skära bort en fjärdedel av modersmålsundervisningen.

1/5

På olika platser i Sölvesborg finns prideflaggor och klotter som protesterar mot Samstyret.

Foto: Veronica Johansson
2/5
Foto: Veronica Johansson
3/5
Foto: Veronica Johansson
4/5
Foto: Veronica Johansson
5/5
Foto: Veronica Johansson

I maj kom ett tecken på att kommuncheferna i Sölvesborg inte tolererar hur mycket som helst. Det handlade om den uppmärksammade så kallade gruppsexbilden som publicerades av det nu avhoppade moderata kommunalrådet Emilie Pilthammar.

Pilthammar ville driva med personer som upprörts över att SD-politikern Peter Lundgren anklagats för att ha tafsat på en kvinnlig partikollega. Kommunens högsta tjänstemän gick då samman och publicerade en text på kommunens hemsida där de fördömde agerandet.

Samstyret har också fått uppleva att flera av förslagen i 220-punktsprogrammet är svåra att genomföra. Tidigare i år tvingades politikerna backa från planen på att skära bort en fjärdedel av modersmålsundervisningen eftersom de insåg att en sådan ändring skulle bryta mot skollagen.

Annons

Anders Sannerstedt, docent i statsvetenskap vid Lunds universitet, tror att det inte blir någon fullbordad SD-revolution i Sölvesborg – och inte heller en motrevolt från tjänstemännen.

Han säger att politikerna troligen är skickliga nog att undvika kontroverser och konflikter.

– Det kanske blir en diskussion mellan politikerna och förvaltningen, men jag tror att man löser det, säger han.

Ronnie Johansson är ordförande för Nakterhuset, gamla Folkets hus, som fått minskat bidrag av Samstyret.
Ronnie Johansson är ordförande för Nakterhuset, gamla Folkets hus, som fått minskat bidrag av Samstyret. Foto: Veronica Johansson

Och det behöver inte innebära en förlust för SD. Även om skyltfönstret inte leder till en radikal samhällsomstöpning, så kan partiet då visa att de kan styra under professionella former.

Min intention är att fortsätta, men jag gör inte det om jag känner att det blir lidande för mig.

Sölvesborg har blivit ett viktigt skyltfönster också för motståndare till SD:s politik, vilket blivit tydligt under den senaste veckans protester mot beskedet om prideflaggan.

Kommunen har fått en stor symbolisk betydelse även för Moderaterna, Samstyrets andra stora parti, som möjliggjort SD:s väg till makten.

Precis som på riksplanet finns en debatt inom M i Sölvesborg om relationen till SD, och den skulle kunna påverka mandatperiodens utgång.

M:s gruppledare i Sölvesborg, Kith Mårtensson, har öppet kritiserat beskedet om att inte hissa prideflaggan. Hon var själv emot att M skulle samarbeta med SD, och säger att den politiska situationen i Sölvesborg är ”väldigt speciell”.

– Jag har gått in i detta med känslan av att detta gör jag i dag. Jag tar en dag i taget. Min intention är att fortsätta, men jag gör inte det om jag känner att det blir lidande för mig.

Sofia Lenninger är kultur- och bibliotekschef i Sölvesborg. Hon ska förverkliga några av Samstyrets förslag.

Foto: Veronica Johansson

Robert Lindén, ordförande för SD i Sölvesborg, säger att några av de viktigaste ändringarna görs inom omsorgen.

Foto: Veronica Johansson

Leonora Vilhelmsson kritiserar beslutet att sluta hissa prideflaggan i Sölvesborg.

Foto: Veronica Johansson

Konstnären Alexandra Melander är bekymrad över utvecklingen i kommunen, och tycker att det är bra att de politiska förslagen väckt debatt.

Foto: Veronica Johansson

På olika platser i Sölvesborg finns prideflaggor och klotter som protesterar mot Samstyret.

Foto: Veronica Johansson
Foto: Veronica Johansson
Foto: Veronica Johansson
Foto: Veronica Johansson
Foto: Veronica Johansson

Ronnie Johansson är ordförande för Nakterhuset, gamla Folkets hus, som fått minskat bidrag av Samstyret.

Foto: Veronica Johansson