Annons

Daniel Schatz:EU – en valp som aldrig bits

EU bör straffa antidemokrater.
EU bör straffa antidemokrater. Foto: Zsolt Szigetvary/MTI
Under strecket
Publicerad

En auktoritär våg sveper genom Europa där länder som Ungern och Polen rör sig bort från EU:s kärnvärden om respekt för demokrati och mänskliga fri- och rättigheter.

De högernationalistiska regeringarna i Budapest och Warszawa har inskränkt demokratin, försvagat domstolarnas oberoende och attackerat de fria medierna framför EU:s öppna ridå. Polska ministrar har hemfallit åt antisemitiska konspirationsteorier medan deras ungerska motsvarigheter hetsat mot den liberala demokratin.

Medan Bryssel varit väldigt bra på att detaljreglera storleken på jordgubbar, har man inte lyckats hävda unionens grundprinciper. När EU-kommissionen nyligen hotade Polen med sanktioner deklarerade Ungern att man kommer lägga in sitt veto.

Ett sanktionsvapen riskerar förstås att politiseras. Ingen vill se en överstatlig politikpolis. Men medlemsstater som utnyttjar demokratin för att inskränka densamma i strid med Lissabonfördraget bör kunna dras inför EU-domstolen. Utbetalningar av EU-bidrag bör kunna frysas.

Ett rankingssystem kan införas som redovisar hur väl medlemsländerna lever upp till unionens demokratiska grundprinciper liksom ett sanktionssystem som garanterar att rättigheterna efterföljs.

EU kan idag liknas vid en valp som skäller men inte bits när mänskliga rättigheter nedmonteras på hemmaplan. Det är dags att bli en vakthund.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons