Annons

EU-parlamentet – hönan som värper guldägg

Marine Le Pen var i veckan på ett sällsynt besök i EU-parlamentet. Alla Nationella frontens höjdare är ledamöter i Bryssel, trots att de inte bryr sig ett smack om EU-politiken. EU-parlamentet är hönan som aldrig slutar att värpa guldägg för Europas populister.

Under strecket
Publicerad
Foto: Michel Euler/APBild 1 av 1
Foto: Michel Euler/APBild 1 av 1
Foto: Michel Euler/AP

BRYSSEL. Marine Le Pen, Nationella frontens partiledare som nyss förlorade finalronden av det franska presidentvalet, dyker bara sporadiskt upp i EU-parlamentet, där hon varit ledamot i 13 år.

Vice partiordföranden Louis Aliot sitter i regionalfullmäktige i Languedoc-Roussillon, medan partistrategen Florian Philippot arbetar heltid med kampanjer i Frankrike. Men bägge är också EU-parlamentariker.

Bland Nationella frontens 20 EU-parlamentariker finns inte en enda som inte samtidigt är borgmästare, regionalpolitiker eller har andra stora uppdrag för partiet i Frankrike. Gemensamt för dem alla är att de sällan reser till Bryssel, och att de inte bryr sig det minsta om de direktiv, förordningar och resolutioner som kollegorna där jobbar med dag ut och dag in.

Annons
Annons

– Jag kan bara minnas att hon varit där en enda gång, säger Christofer Fjellner (M) till SvD, om överläggningarna i handelsutskottet, där både han och Marine Le Pen, på pappret, är medlemmar.

Samma gäller för det brittiska, EU-fientliga partiet Ukip: den förre partiledaren Nigel Farage jobbar idag heltid med ett eget radioprogram i London. Det hindrar honom inte från att samtidigt vara EU-parlamentariker, precis som alla andra namnkunniga Ukip-are. Dessa är inte heller intresserade av att harva transportdirektiv, datalagar och mjölkkvoter i sina EU-utskott, utan använder sin plattform i Bryssel uteslutande för att få pengar. Mycket pengar.

Nationella fronten och Ukip har knappt någon representation i London eller Paris – de har två ledamöter var i Westminster respektive Nationalförsamlingen – och får därför minimala partistöd på hemmaplan. EU-parlamentet däremot strösslar pengar omkring sig och ställer inga frågor om hur dessa används: det är i stort sett fritt fram för varje ledamot att pumpa motsvarande en kvarts miljon kronor rakt ner i partikassan om han eller hon vill.

Ledamöterna får förutom sina egna löner en pott på motsvarande omkring 200 000 kronor i månaden för att anställa assistenter och annan kontorspersonal. EU:s egen bedrägerirotel Olaf tror att hela 20 personer som Nationella fronten registrerade som EU-parlamentspersonal, i själva verket har arbetat i partiets högkvarter i Nanterre utanför Paris, fast detta är ett solklart brott mot EU-reglerna.

En Nationella fronten-assistent ska till exempel aldrig ens ha satt sin fot i EU-parlamentet. På frågan om varför han inte kvitterat ut en passerbricka svarade assistenten att han brukade smita in via garaget (det är omöjligt – jag har försökt).

Annons
Annons

Assistenten fick totalt 31 000 euro i lön från EU-parlamentet under åtta månader, samtidigt som han arbetade i Nanterre: hans passerbricka för den byggnaden har nämligen registrerats dagligen under tiden som han påstår att han smög omkring i EU-parlamentets garage i Bryssel.

Parlamentarikerna får också varje månad omkring 40 000 kronor i så kallade ”allmänna utgifter” eller, i vardagstal: kontorspengar. De ska gå till telefonräkningar, inköp av data- och telefoniutrustning och all annan slags kontorsmateriel som kan behövas i en EU-parlamentarikers dagliga arbete.

SvD känner till en parlamentariker som varje månad köper, exempelvis, nya smartphones och läsplattor åt familjemedlemmar och sedan stoppar resten i fickan. Andra EU-parlamentariker skickar hem kontorspengarna till släktingar i hemländerna. Nigel Farage tros ha stoppat 200 000 kronor av dessa pengar i sin egen ficka – han har svarat att han inte är skyldig att redovisa vad han gör med dem. Sant.

När en grupp journalister från hela EU nyligen begärde att få se kvitton för inköpen av kontorsmateriel för 40 000 euro månaden per EU–parlamentariker, så fick de nej av husets jurister med hänvisning till lemöternas ”integritet”. EU-parlamentets ledamöter har också, föga förvånansvärt, i stor majoritet röstat nej till att behöva redovisa vad de gör med EU-medborgarnas skattepengar varje månad.

Så länge detta är fallet så kommer EU-parlamentet att vara en höna som aldrig slutar att värpa guldägg för partier som Nationella fronten och Ukip.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons