Annons

EU-ambassadör distanserar sig från Trump

USA:s EU-ambassadör Gordon Sondland anländer för att vittna i kongressen.
USA:s EU-ambassadör Gordon Sondland anländer för att vittna i kongressen. Foto: Pablo Martinez Monsivais/AP/TT

Den amerikanske EU-ambassadören Gordon Sondland har vittnat i kongressen i utredningen om att inleda riksrättsprocess mot president Donald Trump.

Ambassadören försökte tydligt distansera sig från Trumps agerande.

Under strecket
TT
Publicerad

I maj i år instruerade Trump amerikanska diplomater att hans personlige advokat Rudy Giuliani ska göras delaktig i diskussioner om USA:s hållning gentemot president Volodymyr Zelenskyjs nya regering i Ukraina, sade Sondland inför granskningsutskott i kongressen på torsdagen.

– Herr Giuliani underströk att presidenten (Trump) ville ha ett offentligt uttalande från president Zelenskyj där Ukraina åtar sig att undersöka antikorruptionsfrågor, sade Sondland i ett förberett uttalande.

I ett telefonsamtal i juli försökte sedan Trump få Zelenskyj att trycka på för att starta en korruptionsutredning med koppling till den demokratiske presidentkandidaten Joe Bidens son Hunter Biden. Sonen satt i fem år, fram till i april i år, i styrelsen för energibolaget Burisma. Många bedömare anser att Trump ville svartmåla Joe Biden, som tidigare varit vicepresident, inför nästa års presidentval.

Enligt Sondland pekade Giuliani ut Burisma som en särskilt viktig fråga att titta närmare på, liksom om Ukraina engagerat sig på Demokraternas sida inför presidentvalet 2016.

Annons
Annons

– Jag förstod inte förrän mycket senare att det i herr Giulianis agenda också kan ha funnits ett försök att driva på ukrainarna att utreda vicepresident Biden eller hans son eller att göra ukrainare delaktiga, direkt eller indirekt, i presidentens kampanj för att bli återvald 2020, sade Sondland.

Vid tiden för samtalet i juli hade USA hållit inne motsvarande 2,4 miljarder kronor i militärt stöd till Ukraina, vilket enligt den uppmärksammade visselblåsarens uppgifter skedde på Trumps direktiv. Pengarna betalades senare ut.

Demokraterna i kongressen utreder om ett riksrättsförfarande ska inledas mot Trump, som anklagas för att ha missbrukat presidentämbetets makt för personlig vinning.

Sondland, en tidigare affärsman som utsågs till EU-ambassadör efter att han donerat en miljon dollar till Trumps festligheter när han svors in på presidentposten, försökte i vittnesmålet tydligt distansera sig från presidenten.

Han sade sig vara besviken över att presidenten beordrat att Giuliani ska vara delaktig.

– Vår åsikt var att männen och kvinnorna i utrikesdepartementet, inte presidentens personlige advokat, ska ansvara för alla aspekter av amerikansk politik gentemot Ukraina.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons