Annons

EU avvaktar med avtal om icke-avtal

Spindelmannen tillhörde demonstranterna mot brexit i förra veckan i samband med brittiska Labours årliga partikonferens. Arkivfoto.
Spindelmannen tillhörde demonstranterna mot brexit i förra veckan i samband med brittiska Labours årliga partikonferens. Arkivfoto. Foto: Peter Byrne/AP/TT
Under strecket
TT
Publicerad

Om det inte blir någon brexituppgörelse mellan EU och Storbritannien kommer de två parterna ändå att behöva hitta lösningar för att undvika kaos i allt mellan flygtrafik och matleveranser vid det brittiska utträdet.

Förhandlingarna om avtal i stället för icke-avtal kommer dock att dröja.

– Vi kommer att vänta till om och när förhandlingarna med Storbritannien officiellt misslyckas innan vi drar igång ett mer öppet arbete för att förbereda oss på ett icke-avtal. Vi ger oss själva till i november, säger en EU-diplomat till Reuters sedan frågan diskuterats av medlemsländernas ambassadörer i Bryssel på onsdagen.

Både EU och Storbritannien siktar fortfarande på att nå en uppgörelse – om inte redan vid nästa toppmöte den 18 oktober, så åtminstone till ett preliminärt extramöte den 17–18 november.

Formellt tänker britterna lämna EU den 29 mars 2019, oavsett om något avtal har uppnåtts eller inte.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons