Annons

”Krismekanism för migration behövs”

Anna Maria Corazza Bildt (M)
Anna Maria Corazza Bildt (M) Foto: Fredrik Persson/TT

EU:s agenda för migration är en bra start, men det räcker inte. Vi kommer att behöva en permanent krismekanism som slår in när länder når ett gränsvärde för vad de klarar av, skriver Anna Maria Corazza Bildt (M).

Under strecket
Publicerad

DEBATT | MIGRATION

Ett frivilligt system kommer inte till rätta med problemet att länder som Sverige tar oproportionerligt många flyktingar i jämförelse med övriga EU-länder.

Kommissionen presenterade nyligen de första konkreta åtgärderna i sin ”EU-agenda för migration”. Redan i veckan har Europaparlamentet tagit viktiga steg för att visa solidaritet. Vi har gett grönt ljus till omlokalisering för 40 000 asylsökande från Italien och Grekland till andra medlemsstater enligt Kommissionens fördelningskriterier. För oss betyder det att Sverige skulle ta emot 821 personer från Italien och 548 från Grekland. Nu uppmanar jag medlemsländerna att ta ansvar och godkänna parlamentets rekommendation. Samtidigt hoppas jag att alla EU-medlemsstater deltar i ett vidarebosättningsprogram för 20 000 flyktingar från de värst drabbade länderna utanför EU enligt Kommissionens förslag. Parlamentet har redan antagit förändringar i budgeten förra veckan for att fullt ut finansiera omlokalisering och vidarebosättning.

**60 000 människor **är en bra start, men inte tillräckligt. Vi kommer att behöva en permanent krismekanism som slår in när länder når ett gränsvärde för vad de klarar av. För en solidarisk fördelning är det också viktigt att omlokaliseringen är bindande. Ett frivilligt system kommer inte till rätta med problemet att länder som Sverige tar oproportionerligt många flyktingar i jämförelse med övriga EU-länder. Vi ska alla ta vårt delade ansvar i vår tid humanitära kris. Det är dags för riktigt ledarskap i Europa i stället för att bara följa populisterna. Vi ska vara ärliga med att vi behöver invandrare för våra ekonomier och för att överkomma åldersgapet i befolkningen. Vi måste erkänna att många flyktingar är kvalificerade och har starka kunskaper. Språkfärdigheter och andra kompetenser är därför viktiga att ta hänsyn till i processen. Det handlar om att skapa bättre möjligheter till integration.

Annons
Annons

Vi måste också öka samarbetet med att rädda liv på Medelhavet. Parlamentet har just tredubblat budgeten för den gemensamma EU-operationen Triton, och har ökat anslagen och personal for Europeiska Asylkontoret och Frontex. Jag är stolt att det svenska kusträddningsfartyget Poseidon nu dagligen räddar hundratals liv. Handelsfartyg gör också avgörande skillnad i att rädda skeppsbrutna migranter. Norges rederiförbund gav oss en bild av hur de arbetar med väldigt begränsade resurser och det ska de ha en eloge för. Men de kan inte bära detta ansvar själva. Det är medlemsstaterna som ska rädda liv och bekämpa smugglarna.

Jag välkomnar därför Kommissionens handlingsplan för att bekämpa smuggling av migranter. Vi måste använda de verktyg vi har bättre och stärka Europol, Eurojust och Frontex. Jag kommer att fortsätta att sätta press på medlemsstaterna. Det är dags att Europa blir den humanitära kraft som jag vet att den kan vara!

Anna Maria Corazza Bildt

Europaparlamentariker (M), ledamot i utskottet för medborgerliga rättigheter och migration

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons