Annons

Erdogan går sin egen väg

Turkiets avgående premiärminister Ahmet Davutoglu.
Turkiets avgående premiärminister Ahmet Davutoglu. Foto: Burhan Ozbilici/AP

EU hoppas på fortsatt gott samarbete med Turkiet om det stora migrationsavtalet, efter beskedet att premiärminister Ahmet Davutoglu lämnar sin post senare i maj. Men president Recep Tayyip Erdogan säger att Turkiet inte kommer att böja sig för EU:s krav.

Under strecket
TT
Publicerad

EU har bett Turkiet att respektera mänskliga rättigheter. I ett tal som direktsändes i tv på fredagen gjorde Erdogan klart att han kommer att ta ett starkare grepp om politiken. Han sade att Turkiet inte kommer att ändra sin lagstiftning mot terrorism för att turkiska medborgare ska få visumfrihet till EU.­

– Vi kommer att gå vår väg, ni går er, sade Erdogan.

Hans utfall kommer att öka oron för att avtalet om visumfrihet inte kan genomföras och i förlängningen avtalet om att Turkiet ska hindra migranter från att resa till Europa.

TT har sökt justitie- och migrationsminister Morgan Johansson för kommentar till den turkiske presidentens uttalande men han har via sin pressekreterare Jonatan Holst avböjt.

Erdogan sade också att det är "naturligt" att han är inblandad i Turkiets inrikespolitik. Han försäkrade att det inte kommer att bli något glapp i styrandet av Turkiet i och med premiärminister Ahmet Davutoglus aviserade avgång. Inte heller kommer den senaste politiska utvecklingen att påverka landets ekonomi direkt, enligt Erdogan.

Från EU-kommissionen är kommentarerna till den turkiske premiärministerns väntade avgång avvaktande.

– För att färdigställa uppgörelsen behöver vi kontinuitet, i tekniska frågor såväl som när det gäller viljan att uppfylla villkoren. Det förväntar vi oss av alla framtida regeringar, säger Hansjörg Haber, talesperson för EU-kommissionens Turkietdelegation.

Men turkiska oppositionspolitiker kallar premiärministerbytet för en "kupp" av Erdogan och ett angrepp mot det demokratiska systemet.

– Davutoglu blev premiärminister som ett resultat av folkets vilja, men tvingades lämna posten – inte på begäran av de 23,5 miljoner människor som röstade för honom – utan beroende på en enda persons vilja, säger Kemal Kilicdaroglu, ledare för oppositionspartiet CHP, till Hürriyet Daily News.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons