Annons

EU evakuerar medborgare från Wuhan

Pilot i cockpit på Wuhans flygplats den 28 januari.
Pilot i cockpit på Wuhans flygplats den 28 januari. Foto: Shutterstock/TT

EU-medborgare ska flygas ut ur den värst virusdrabbade staden Wuhan, meddelar EU-kommissionen. Om svenska medborgare kommer att beredas plats är ännu oklart, enligt Utrikesdepartementet.

Under strecket
Publicerad

Svenska UD avråder fortsatt från icke-nödvändiga resor till Hubeiprovinsen, men i nuläget är det inte aktuellt med evakuering av de 15 svenskar som befinner sig i området. Men beredskap finns och UD har kontakt med de drabbade svenskarna och diskuterar hur en eventuell utresa skulle kunna gå till.

Ett första flygplan ska transportera hem omkring 250 franska medborgare på onsdag och ett andra flygplan ska kunna evakuera hundra EU-medborgare från andra länder, skriver EU-kommissionen.

Huruvida svenskar kommer att erbjudas plats är i detta läge ännu oklart, men endast friska och symtomfria personer kommer att tillåtas resa med flygplanen.

UD känner till att EU-medborgare nu ska evakueras, men menar att det handlar om en rad praktiska åtgärder innan en assisterad utresa kan ske för svenska medborgare.

– Lämpliga transporter till uppsamlings- och flygplatser, tillstånd från kinesiska myndigheter att lämna landet och medicinska åtgärder – som kontroller, screening och eventuell karantän, måste utredas säger Anna Lundblad på UD:s presstjänst.

Sveriges utrikesminister Ann Linde (S) kan inte svara på huruvida svenskar kommer att finnas ombord på flygplanen.

– Det här handlar ju om att EU har aktiverat sin civilskyddsmekanism och vi undersöker just nu om det även gäller svenskar. Vi har kontakt med ett 15-tal svenskar i området om olika alternativ. Det här kommer från Frankrikes initiativ och är inte ens ett dygn gammalt så alla detaljer är ännu inte klara, säger hon till TT.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons