Annons

EU fördömer Turkiets offensiv

EU:s utrikesministrar fördömer Turkiets agerande i norra Syrien.

Frågan om ett gemensamt vapenembargo ska nu "ses över" på tjänstemannanivå.

Under strecket
TT
Publicerad
Foto: SANA /AP
Foto: SANA /AP
Foto: SANA /AP

"EU fördömer Turkiets militära agerande som allvarligt underminerar stabiliteten och säkerheten i hela regionen", heter det i ett gemensamt uttalande från måndagens utrikesministermöte i Luxemburg.

När det gäller ett eventuellt vapenembargo noterar uttalandet att vissa länder redan stoppat all vapenexport, och att "medlemsstaterna åtar sig att ha starka nationella positioner när det gäller sin vapenexportpolitik till Turkiet".

Fler diskussioner på temat ska ske senare i veckan inom en arbetsgrupp "för att koordinera och se över medlemsländernas positioner".

Utrikesministrarna vill samtidigt att ett ministermöte inkallas inom den USA-ledda internationella koalitionen mot terrorrörelsen IS.

Inför mötet talade flera medlemsländer för åtgärder mot Turkiet, däribland Sveriges nya utrikesminister Ann Linde (S).

– Från svensk sida är det oerhört viktigt att vi inte bara har ett fördömande, utan också att vi på något sätt visar att vi är beredda att sätta handling bakom orden, sade Linde på väg in till mötet.

– Det finns ju en hel rad med möjligheter, restriktiva åtgärder, sanktioner på olika sätt. Jag kommer att driva vapenembargo, men det finns ju också ekonomiska och personliga sanktioner – det finns ett helt batteri. Vi kommer att kräva att man tittar på detta, och tittar på det snabbt så att man inte bara får fördömanden – vilket i sig är viktigt.

Annons
Annons

TT: Hur långt vill du att ni ska komma för att du ska vara nöjd?

– Att vi enas om att vi ska ha restriktiva åtgärder, sade Linde.

Sanktioner väntar också – men än så länge bara med hänvisning till Turkiets borrande efter olja och gas utanför det icke erkända Nordcypern. Förarbetet för att införa sanktioner har genomförts redan tidigare, varpå medlemsländerna nu uppmanar EU-kommissionen att snabbt presentera förslag för att slå mot enheter och individer som är involverade i borrningarna.

Önskan om åtgärder mot Turkiet hörs från en lång rad utrikesministrar inför mötet.

– Jag går in till mötet med en uppmaning till andra länder att följa samma hårda och restriktiva vapenexportpolitik som Danmark. Det vore bra om Europa kan stå samlat kring det här och skicka en stark signal till Erdogan om att stoppa det här, sade Danmarks Jeppe Kofod.

– Den turkiska offensiven riskerar att få IS att återuppstå. Frankrike väntar sig mycket från mötet: först och främst ett fördömande av den turkiska offensiven, ett skyndsamt krav på att offensiven ska avslutas och en hård linje när det gäller vapenleveranser till Turkiet, sade franske Jean-Yves Le Drian.

Spanske Josep Borrell – som senare i höst väntas tillträda som EU:s nya utrikeschef – konstaterade samtidigt att EU inte kan göra några underverk.

– Vi har inga magiska krafter, men vad vi kan göra är att lägga så tungt tryck som möjligt på att stoppa det här agerandet, sade Borrell på väg in till mötet.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons