Annons

EU: Konkurrenskraven på Gazprom preliminärt uppfyllda

EU-kommissionens preliminära bedömning är att Gazproms utlovade åtaganden kommer att lösa de konkurrensproblem som kommissionen har funnit i östra EU.

Under strecket
Direkt
Publicerad

EU:s konkurrenskommissionär Margrethe Vestager.

Foto: Thierry Monasse/APBild 1 av 1

EU:s konkurrenskommissionär Margrethe Vestager.

Foto: Thierry Monasse/APBild 1 av 1
EU:s konkurrenskommissionär Margrethe Vestager.
EU:s konkurrenskommissionär Margrethe Vestager. Foto: Thierry Monasse/AP

Kommissionen rådfrågar nu berörda parter att inom sju veckor lämna sina synpunkter på Gazproms åtaganden.

Det tillkännagav kommissionen i ett pressmeddelande på måndagen.

"Vi anser att Gazproms åtaganden kommer att låta naturgas flöda fritt i centrala och östra Europa till konkurrenskraftiga priser", sade EU:s konkurrenskommissionär Margrethe Vestager.

"Åtagandena hjälper till att integrera gasmarknaderna i regionen", fortsatte hon.

Kommissionen har hotat Gazprom med böter för missbruk av sin dominerande marknadsställning om företaget inte frivilligt går med på åtgärder som löser problemen.

Och när kommentarerna från berörda parter har inkommit ska kommissionen fatta sitt slutliga beslut. Då kan kommissionen omvandla de frivilliga åtagandena till bindande genom ett beslut.

Annons
Annons

Om det ryska gasbolaget sedan bryter mot beslutet kan EU döma bolaget till böter på upp till 10 procent av omsättningen.

Kommissionen har tre krav på Gazprom. Det första är att Gazprom undanröjer hinder för återförsäljning av bolagets naturgas mellan EU-länder och underlätta gasflödet i Central- och Östeuropa. Gazproms avtal med åtta EU-länder (Estland, Lettland, Litauen, Polen, Tjeckien, Slovakien, Ungern och Bulgarien) har förbjudit vidareförsäljning av gasen.

Dessa kontraktsmässiga hinder ska nu upphöra. Gazprom lovar också att underlätta förbindelser mellan Bulgariens isolerade marknad och andra marknader.

Det andra kravet är att gaspriserna ska sättas efter konkurrensmässiga riktmärken (bland annat västeuropeiska hubpriser). Kommissionen anser att Gazprom har tagit ut överpriser i fem EU-länder (Estland, Lettland, Litauen, Polen och Bulgarien). Översyner av priserna ska göras oftare.

Det tredje kravet är att Gazprom inte ska utnyttja några av de rättigheter till gasinfrastrukturen, som Gazprom har tvingat till sig tack vare sin starka förhandlingsposition.

Det gäller att Gazprom inte söker skadestånd från Bulgarien för avslutandet av South Strem-projektet.

Den 22 april i fjol skickade kommissionen formella anklagelser mot Gazprom i ett så kallat meddelande om invändningar (statement of objections). Den 26 oktober tillkännagav kommissionen att man diskuterar frivilliga åtagandet från Gazproms sida.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons