Annons

Olika hopp i flyktingfrågan

EU:s asyl- och migrationskommissionär Dimitris Avramopoulos talar med boende i det stora flyktinglägret Moria på grekiska ön Lesbos. Arkivbild.
EU:s asyl- och migrationskommissionär Dimitris Avramopoulos talar med boende i det stora flyktinglägret Moria på grekiska ön Lesbos. Arkivbild. Foto: Manolis Lagoutaris/AP/TT

EU:s ordförandeland hoppas på en ny kompromiss för att kunna enas om gemensamma asylregler i EU.

Flyktingarna själva hoppas på en mild vinter.

Under strecket
Bryssel, TT:s korrespondent
Publicerad

Efter segslitna förhandlingar i flera år håller EU:s nuvarande ordförandeland Estland tummarna för ett kompromissförslag om nya så kallade Dublinregler.

Förslaget, som en EU-diplomat för Reuters beskriver som "alla kompromissers moder", bygger på att alla medlemsländer ges en siffra över vad som anses vara en "rättvis andel" av antalet asylsökare varje år. Om antalet anländande till något land sedan riskerar att överstiga siffran ska övriga EU-länder i första hand frivilligt erbjuda hjälp i olika former för att ta hand om de nyanlända.

Först i nästa läge, om läget ytterligare förvärras, ska länderna sedan tvingas att hjälpa till. Enligt förslaget ska dock tvånget endast vara finansiellt eller materiellt – inget land ska tvingas ta emot asylsökande mot sin vilja, rapporterar Reuters.

Kompromissförslaget väntas bli diskuterat när EU:s justitie- och inrikesministrar möts i Bryssel nästa vecka.

När väl ett beslut sedan kan fattas – vilket lär dröja ett bra tag till – väntar sedan ytterligare kompromissförhandlingar för att jämka ihop resultatet med det som EU-parlamentet enats om i samma fråga.

I parlamentet leds arbetet av svenska ledamoten Cecilia Wikström (L) som fått stöd för en modell där de asylsökande ges möjlighet att välja mellan de fyra länder som gjort minst för att uppfylla sina kvoter.

Under tiden sitter de senast anlända flyktingarna och hoppas på en mild vinter i sina läger i den grekiska övärlden. En rad människorättsorganisationer har nyligen larmat om läget för dem som inväntar besked om sin framtid på främst Lesbos och Samos.

"Det finns absolut ingen ursäkt för förhållandena på öarna just nu. Tusentals människor är instoppade i överfulla faciliteter med desperat brist på resurser. Liv kommer att gå till spillo – återigen – den här vintern om inte folk flyttas till fastlandet", sade Jana Frey från organisationen IRC i ett uttalande för en dryg vecka sedan.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons