Annons

EU hoppas på Turkiet i flyktkrisen

EU hoppas få hjälp av Turkiet för att minska flyktingströmmen till Europa. Statsminister Stefan Löfven tycker dock att det vore fel att stänga vägen till EU.

Under strecket
TT
Publicerad

Flyktingar lämnar Turkiets kust för att ta sig mot Grekland.

Foto: Emre Tazegul/AP

Flyktingar lämnar Turkiets kust för att ta sig mot Grekland.

Foto: Emre Tazegul/AP
Flyktingar lämnar Turkiets kust för att ta sig mot Grekland.
Flyktingar lämnar Turkiets kust för att ta sig mot Grekland. Foto: Emre Tazegul/AP

Han och EU:s övriga stats- och regeringschefer ska på söndag träffa Turkiets premiärminister Ahmet Davutoglu. Målet är en överenskommelse som ska minska flyktingströmmen till Europa. I Turkiet finns i dag 2,2 miljoner människor som flytt kriget i Syrien och Irak.

Löfven uppger att Turkiet är en viktig medspelare när det gäller att hantera flyktingströmmen. Men han betonar att samtalen med den turkiska regeringen inte bara handlar om ökat gränsbevakningssamarbete utan också om att göra mer för flyktingarna i Turkiet.

– Turkiet gör mycket. Man ska komma ihåg att de har väldigt många flyktingar inom sitt lands gränser. Frågan är om man kan göra mer med EU-stöd, säger han.

EU erbjuder Turkiet tre miljarder euro under två år. Enligt Reuters kommer dock bara 500 miljoner från EU:s budget, vilket betyder att EU:s medlemsstater måste skjuta till pengar. Och många har ännu inte sagt hur mycket de vill ge.

Annons
Annons

Turkiet kan också räkna med att få igenom krav på att få fart på förhandlingarna om medlemskap i EU och krav på att turkiska medborgare ska slippa ha visum för att resa till EU.

På senare tid har allt fler röster höjts för att EU:s gränser måste stängas för flyktingar. Den tyske inrikesministern Thomas de Maizière har i en intervju föreslagit att EU sätter en gräns för hur många flyktingar som ska tas emot och när kvoten är fylld ska inga fler släppas in det året.

Frankrikes premiärminister Manuel Valls har sagt att EU inte kan ta emot fler och den nederländske premiärministern Mark Rutte menade i en intervju att EU riskerar samma öde som Romarriket om inte "det massiva inflödet" av flyktingar stoppas.

– Jag tycker inte att det är rätt, vi ska ha ordning på gränserna. Får vi ordning på gränserna kan vi ha en mer reglerad, värdig flyktingmottagning, säger Löfven.

**Han vill att EU **upprättar "hot spots" vid de yttre gränserna, där flyktingar tas emot och registreras och att det kombineras med ett system för fördelning av flyktingar mellan EU-länder.

– När allt det kommer på plats då kan vi ha en mer ordnad invandring, så jag tycker inte att EU ska stänga sina gränser.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons