Annons

Källa: Ylva Johansson kommer godkännas

Ylva Johansson kan nu på allvar börja förbereda sig för rollen som migrations- och inrikeskommissionär i EU. Hon har godkänts av EU-parlamentets utskott för medborgerliga fri- och rättigheter, uppger en EU-källa för TT.

Under strecket
TT
Publicerad

Ylva Johansson. Arkivbild.

Foto: Lars Pehrson

Ylva Johansson. Arkivbild.

Foto: Lars Pehrson
Ylva Johansson. Arkivbild.
Ylva Johansson. Arkivbild. Foto: Lars Pehrson

Johansson fick som väntat stöd från minst två tredjedelar av ledamöterna i utskottet.

– Det känns bra, förstås. Nu ska vi ta itu med det riktiga jobbet, säger Ylva Johansson i en första kommentar till TT och Ekot.

Trots den inledande bakläxan har hon inget emot processen.

– Jag tycker faktiskt att det har varit roliga dagar. Men de här frågorna som jag har fått ansvar för väcker så mycket känslor och det är så många partier som har väldigt starka uppfattningar så det är inte konstigt att det blir mycket diskussion. Men det är klart att det känns skönt nu när jag fått tydligt grönt ljus och kan koncentrera mig på själva jobbet, säger Johansson.

Någon lätt uppgift blir det inte för Ylva Johansson att försöka hitta enighet bland EU:s medlemsländer.

Annons
Annons

– Det kommer att vara svårt. Det har det varit hela tiden. Det är svårt att nå majoritet och ännu mer konsensus när det gäller just flyktingpolitiken. Men jag tror att jag har goda förutsättningar för det, säger Johansson.

Hennes första arbetsuppgifter blir att helt enkelt hantera nuvarande flyktingläge.

– Vi har ju en akut situation, får man väl säga, med ohållbara situationer och levnadsvillkor för flyktingar som har kommit till Grekland. Och vi har också just nu diskussioner i Luxemburg hur fördelningen ska ske av dem som kommer över Medelhavet. Det är den akuta frågan som den nuvarande kommissionen jobbar med och som jag kommer att ärva, säger Johansson.

Svenskan fick i den slutliga omröstningen stöd från högergruppen EPP, socialdemokratiska S&D, liberala RE och miljöpartistiska De gröna/EFA. Vänstergruppen GUE/NGL och EU-skeptiskt konservativa ECR lade ner sina röster, medan högernationalistiska ID var ensamma om att rösta emot.

Definitivt klart blir ändå inte tillsättandet förrän hela den nya EU-kommissionen godkänts, preliminärt genom en parlamentsomröstning den 23 oktober.

Johansson har fått svara på nya frågor efter sitt utskottsförhör i förra veckan, sedan flera partigrupper ansåg att hennes svar varit för vaga. Redan i går gavs tummen upp från åtminstone Moderaterna, som ingår i den största partigruppen, EPP.

Desto tuffare ser det ut för polske Janusz Wojciechowski. Den tilltänkte jordbrukskommissionären tvingades under förmiddagen genomgå ett andra utskottsförhör i EU-parlamentet.

Parallellt hörs i dag även tre av den nya kommissionens tyngsta namn: lettiske Valdis Dombrovskis, danska Margrethe Vestager och nederländske Frans Timmermans.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons