Annons

EU-kommissionen: Avtalet med Turkiet står fast

Flyktingar från Turkiet anländer i en gummibåt till den grekiska ön Lesbos.
Flyktingar från Turkiet anländer i en gummibåt till den grekiska ön Lesbos. Foto: Angelos Tzortzinis/TT

Flyktingavtalet med Turkiet står fast, och Turkiet måste leva upp till sina löften. Det svarar EU-kommissionen på uppgifterna om att Turkiet inte längre tänker stoppa syriska flyktingar från att ta sig till EU.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad

Migranter går mot gränsen till Grekland i den Turkiska staden Edirne.

Foto: Ergin Yildiz/AP

Turkisk militärkonvoj i Idlib, Syrien, 22 februari.

Foto: Ghaith Alsayed/TT

Migranter går mot gränsen till Grekland i den Turkiska staden Edirne.

Foto: Ergin Yildiz/AP

BRYSSEL EU-kommissionen i Bryssel försökte på fredagen snabbt kontra och tona ner rapporterna om att Turkiets tänker strunta i det flyktingavtal med EU, som går ut på att turkarna stoppar migranter i Turkiet från att ta sig till unionen.

Flera internationella medier återgav på fredagsmorgonen anonyma diplomatuppgifter från maktens korridorer i Ankara, om att Turkiet tänker vinka vidare och ge människor som flytt från krigshärdarna i Idlib-området i nordvästra Syrien fri lejd västerut, mot EU.

Bilder på några hundra personer som rör sig till fots mot både turkiska kustlägen, där de kan försöka komma iväg på en båt till någon av de grekiska öarna, och mot den turkisk-bulgariska gränsen, cirkulerade samtidigt i turkiska tv-kanaler, och i sociala medier och etablerade nyhetsmedier i hela världen.

Migranter går mot gränsen till Grekland i den Turkiska staden Edirne.
Migranter går mot gränsen till Grekland i den Turkiska staden Edirne. Foto: Ergin Yildiz/AP
Annons
Annons

Turkisk militärkonvoj i Idlib, Syrien, 22 februari.

Foto: Ghaith Alsayed/TT

I ett videoklipp ses syriska flyktingar kliva på en buss som enligt rapporten skulle släppa av dem i Edirne, en turkisk stad nära gränsövergångarna från Turkiet till Grekland och Bulgarien.

– Jag vill understryka att det inte kommit något officiellt förkunnande från den turkiska sidan om ändringar i deras policy kring asylsökande, flyktingar och migranter, sade EU-kommissionens talman Peter Stano vid lunchtid i Bryssel.

– Så ur vår synvinkel är avtalet; alltså det avtal som kom till främst för att förhindra irreguljär migration; att det står fast. Och vi förväntar oss att Turkiet upprätthåller sina åtaganden enligt avtalet, fortsatte talesmannen.

– Låt oss inte dra några förhastade slutsatser, sade Stano.

Flyktingavtalet mellan EU och Turkiet slöts i mars 2016. EU skulle i omgångar betala ut totalt sex miljarder euro till bland annat hjälporganisationer som arbetar med de omkring 3,6 miljoner syriska flyktingarna i Turkiet, mot att turkarna stoppar migrantströmmen från turkiska kustlägen till den grekiska övärlden.

Så fort avtalet hade slutits började turkiska gränsvakter stoppa gummibåtar på väg mot Grekland. Den så kallade Balkanrutten – vägen till EU:s mitt från Turkiet via Grekland och Balkanländerna – stängdes så gott som helt och hållet i och med avtalet.

Turkisk militärkonvoj i Idlib, Syrien, 22 februari.
Turkisk militärkonvoj i Idlib, Syrien, 22 februari. Foto: Ghaith Alsayed/TT
Annons
Annons

Men Turkiets president Recep Tayyip Erdoğan har flera gånger när han kritiserats av EU under senare år hotat att strunta i avtalet och släppa vidare migranterna från Turkiet till EU.

Idag är EU-potten på sex miljarder euro till Turkiet också så gott som tömd, och EU-länderna och Turkiet måste inom kort komma överens om en förlängning eller omförhandling av uppgörelsen. Om båda parter vill ha en sådan, vill säga.

I Idlib-regionen i nordvästra Syrien, nära Turkiet, dödades på fredagsmorgonen 33 turkiska soldater i en flygattack från syriska regeringsstyrkor. Det var bara den senaste i en rad offensiver som lanserats av syriska styrkor i området på senare tid. Över en miljon syrier har flytt stridigheterna regionen och lever nu i svåra förhållanden i överfulla flyktingläger i närheten av Turkiet.

Inne i Turkiet bor sedan inbördeskriget i Syrien bröt ut år 2011 redan omkring 3, 6 miljoner flyktingar – en kalkyl som tros vara i underkant.

Skulle de syriska flyktingarna nå EU väntar i många fall nya prövningar. De grekiska flyktinglägren är idag redan till bristningsgränsen överfulla, och landet har inte kapacitet att ta sig an fler flyktingar. På ön Lesbos bor exempelvis närmare 20 000 människor i ett läger, Moria, som byggdes för att kunna hysa omkring 3000.

Flera gånger har våldsamheter utbrutit mellan migranter och polis, och mellan migranter och lokalbefolkningen på Lesbos, när migranter gått ut i protest mot förhållandena i lägret.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons