Annons

Ylva Johansson får fortsätta vänta

Ylva Johansson.
Ylva Johansson. Foto: Francisco Seco/AP

EU-kommissionens första arbetsdag i Bryssel är uppskjuten minst en månad. Brexit, politisk kris i Rumänien och intressekonflikter har försenat tillträdet.

Under strecket
Publicerad

Den 1 november skulle varit startskottet för den nyvalda EU-kommissionen och dess blågula representant Ylva Johansson att börja utforma den politik som ska styra unionen de kommande fem åren.

Klimat och digitalisering har på förhand varit givna ämnen i det parlamentariska arbetet som nu skjuts upp. Skälet är att flera länder saknar kommissionärer.

Tre föreslagna kandidater‚ från Frankrike, Rumänien och Ungern, klarade inte granskningen i EU-parlamentet; den som Ylva Johansson också först snavade på, men senare passerade.

Frankrike och Ungern har därefter presenterat nya kandidater. Men när det gäller Rumänien saknas fortfarande nytt förslag, enligt Sveriges Radios Ekot.

Brexit spökar även i Bryssel. EU kräver fortfarande att Storbritannien ska utse en kommissionär i och med att Brexit förlängdes och att britterna inte lämnade gemenskapen som tidigare planerat den 31 oktober. Ännu har ingen brittisk kommissionär föreslagits.

Nuvarande EU-kommissionären Jean-Claude Juncker sitter kvar som ordförande till vidare. Men han kommer inte att klubba några nya beslut för framtiden.

Förhoppningen är att den nya kommissionen ska tillträda 1 december.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons