Annons

EU-länder tar emot migranter från fartyg

Italienska kustbevakningens fartyg Bruno Gregoretti i hamn i Valletta 2015. Arkivbild.
Italienska kustbevakningens fartyg Bruno Gregoretti i hamn i Valletta 2015. Arkivbild. Foto: Lino Azzopardi/AP/TT

Över hundra migranter som suttit fast på ett italienskt kustbevakningsfartyg i snart en vecka har tillåtits gå i land i Italien. Det sker sedan fem EU-länder och katolska kyrkan lovat sörja för dem.

Under strecket
TT
Publicerad

En talesperson för EU-kommissionen säger att Frankrike, Tyskland, Irland, Luxemburg och Portugal ska ta hand om migranterna tillsammans med katolska kyrkan. Kommissionen avslöjar inte hur de ska fördelas mellan länderna, men enligt talespersonen väntas de flesta stanna i Italien.

Migranterna lämnade Libyen i två icke sjödugliga båtar och plockades därefter upp av italienska kustbevakningen. När de ville gå i land på Sicilien fick de nobben. Först måste något annat land meddela att de är beredda att ta emot dem, meddelade regeringen i Rom. Några av migranterna ombord, däribland barn och en gravid kvinna, fick senare gå i land, men 116 vuxna fick vänta.

Italiens inrikesminister Matteo Salvini, partiledare för främlingsfientliga Lega, har stängt landets hamnar för migranter. På onsdagen meddelade han att den tyska hjälporganisationen Sea Eyes räddningsfartyg Alan Kurdi inte tillåts segla in i italienska vatten. Alan Kurdi plockade nyligen upp 40 västafrikanska migranter utanför Libyens kust.

De senaste åren har tusentals människor drunknat då de försökt ta sig från Afrika till Europa via den farliga vägen över Medelhavet.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons