Annons

EU närmar sig uppgörelse med Gazprom

Under strecket
Direkt
Publicerad

Gazproms huvudkontor i Moskva

Foto: Misha Japaridze/APBild 1 av 1

Gazproms huvudkontor i Moskva

Foto: Misha Japaridze/APBild 1 av 1

EU-kommissionen lutar åt en uppgörelse med Gazprom för att få det ryska gasbolaget att upphöra med missbruket av sin dominerande marknadsställning. Men böter är fortfarande inte helt uteslutna.

Gazproms huvudkontor i Moskva
Gazproms huvudkontor i Moskva Foto: Misha Japaridze/AP

Det sade EU:s konkurrenskommissionär Margrethe Vestager vid en presskonferens på onsdagen.

"Fram till ett beslut om en uppgörelse är fatta är det inte bestämt, men vi lutar oss mer på det benet. Fast vi har inte stoppat förbudsbeslutet i makulatorn ännu", sade hon.

Kommissionen för fortfarande diskussioner med Gazprom om de frivilliga åtgärder som företaget har erbjudit tidigare.

När kommissionen är nöjd kommer man att begära in kommentarer från berörda parter i en marknadstest av den föreslagna uppgörelsen.

Om åtagandena är tillräckliga kommer kommissionen att omvandla dem till bindande. Om Gazprom sedan skulle bryta mot dessa kan kommissionen bötfälla bolaget med upp till 10 procent av den globala omsättning.

Den 26 oktober tillkännagav kommissionen att man hade diskuterat åtaganden med Gazprom.

Kommissionen har krävt att Gazprom undanröjer hinder för återförsäljning av bolagets naturgas mellan EU-länder och underlätta gasflödet i Central- och Östeuropa.

Ett andra krav är att gaspriserna ska sättas efter konkurrensmässiga riktmärken.

Ett tredje krav är att Gazprom inte ska utnyttja några av de rättigheter till gasinfrastrukturen, som Gazprom har tvingat till sig tack vare sin starka förhandlingsposition.

Den 22 april ifjol skickade kommissionen formella anklagelser mot Gazprom i ett så kallat meddelande om invändningar (statement of objections).

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons