Annons

EU-omröstning kan pressa Putin om homoförföljelse

Förföljelserna av homosexuella i Tjetjenien skakar Europa. Nu vill Europaparlamentet uppmana Rysslands president Vladimir Putin att agera.

– Vi jobbar med att få medlemsländerna att ställa upp med skyddsvisum, säger Europaparlamentarikern Anna Hedh (S).

Under strecket
Publicerad

Europaparlamentarikern Anna Hedh (S).

Foto: Pontus Lundahl/TTBild 1 av 1

Europaparlamentarikern Anna Hedh (S).

Foto: Pontus Lundahl/TTBild 1 av 1
Europaparlamentarikern Anna Hedh (S).
Europaparlamentarikern Anna Hedh (S). Foto: Pontus Lundahl/TT

MOSKVA Som SvD tidigare rapporterat har över hundra män, som anklagats för att vara homosexuella, kidnappats och kvarhållits i delrepubliken Tjetjenien i den ryska federationen.

De bortförda uppges ha blivit misshandlade, torterade och tvingade att röja andra hbtq-personers identiteter. Minst tre män uppges ha dödat, enligt den ryska oberoende tidningen Novaja Gazeta, som var först med att rapportera om förföljelserna.

På torsdagen slog Europaparlamentet fast att Tjetjenska myndigheter skyndsamt måste utreda de avslöjanden som gjorts.

Ledamöterna uppmanar Rysslands president Vladimir Putin att agera för en förändring, och vill se en omedelbar och oberoende utredning.

S-politikern och Europaparlamentarikern Anna Hedh vill att EU-kommissionen och EU:s medlemsländer ska utöva påtryckningar mot Ryssland.

Annons
Annons

– Det är självklart att kärleken är fri – att alla ska få älska vem man vill utan att man jagas till döds, säger hon.

Tjetjenska säkerhetsstyrkor har anklagats för att agera på direkta order av ledaren Ramzan Kadyrov. Talespersonen Alvi Karimov har sagt att förtrycket inte kan vara vara sant eftersom det inte existerar några homosexuella i Tjetjenien.

Hbtq-personer söker sällan hjälp eftersom de fruktar vedergällning från lokala myndigheter. Homofobin är starkt utbredd, och när homosexuella går under jorden förskjuts de av sina familjer. Människor riskerar att bli offer för hedersmord när de återvänder till familjen, enligt Novaja Gazeta.

Minst 80 personer har kontaktat det ryska hbtq-nätverket för hjälp. Många (exakt antal hålls konfidentiellt) har redan flyttats till skyddsboenden i Ryssland eller flyttat utomlands, andra väntar på att evakueras. Vissa har gått under jorden.

Det har varit en hel del prat men lite verkstad från EU-ledare om att erbjuda skydd för de drabbade från Tjetjenien.

Tillsammans med Liberalernas Cecilia Wikström har Anna Hedh tagit initiativ till ett brev till utrikesminister Margot Wallström, där de vill att Sverige ska skynda på och ta initiativ i skyddsfrågan.

– Vi jobbar med att få medlemsländerna att ställa upp med skyddsvisum. Men det räcker inte.

Tyskland tittar på det här med visum också, enligt Anna Hedh.

Tror du att det kan bli aktuellt för Sverige att erbjuda asyl?

– Jag kan inte svara på det, det är upp till regeringen. I dag har vi som policy att hbtq-personer i fara behöver omedelbar hjälp.

Anna Hedh hoppas att Ryssland får kännedom om resolutionen, och att den kan hålla debatten om homosexuellas rättigheter levande. Europaparlamentet uppmanar även EU-kommissionen, EU-länderna och Europarådet att bistå Ryssland med utredningen.

– Resolutionen kan ge bränsle till EU-kommissionen att sätta hårt mot hårt.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons