Annons

Gunilla von Hall:EU-oro för regering som kastar ut halv miljon migranter

Beslut väntas onsdag om en oväntat kontroversiell premiärminister som ska leda Italiens första populistiska regering. Samtidigt fruktar EU frontalkollision med en regering som kan spränga alla budgetgränser. Tuffa toner väntas med euroskeptiskt styre i Italien.

Under strecket
Publicerad

Oklarheter råder bland annat om den sannolikt blivande italienska premiärministern Guiseppe Contes akademiska meriter.

Foto: Alessandra Tarantino/APBild 1 av 1

Oklarheter råder bland annat om den sannolikt blivande italienska premiärministern Guiseppe Contes akademiska meriter.

Foto: Alessandra Tarantino/APBild 1 av 1
Oklarheter råder bland annat om den sannolikt blivande italienska premiärministern Guiseppe Contes akademiska meriter.
Oklarheter råder bland annat om den sannolikt blivande italienska premiärministern Guiseppe Contes akademiska meriter. Foto: Alessandra Tarantino/AP

GENÈVE En koalitionsregering tycks till sist vara på gång i Italien, efter flera månaders maktvakuum. Valet i mars slutade utan klar vinnare, och det har spekulerats om nyval som enda utvägen. Men till sist har populistiska Femstjärnerörelsen (MS5) och främlingsfientliga Lega enats om att bilda regering tillsammans. Femstjärnorna blir tungviktaren med nästan 33 procent av rösterna.

Men vägen mot regeringsmakten verkar inte spikrak. På tisdagen föreslogs den okände 54-årige juridikprofessorn Giuseppe Conte som ny premiärminister. Han hyllades som ”expert på förenkling och nedskärning av byråkrati” och framhölls som en kompromisskandidat som skulle gå hem hos många.

Men bara några timmar senare spräcktes den prydliga bilden av juristprofessorn från Florens när den blivande premiärministern uppgavs ha ljugit om sina akademiska meriter. Uppgiften att han studerat vid ansedda New York University visade sig vara oriktig. ”Ingen med det namnet kommer upp i våra register”, konstaterade en talesperson för New York Times.

Annons
Annons

Senare framkom att ett annat universitet, där Conte ska ha fördjupat sig i juridik, inte ens existerar. I sitt cv skriver han om studier vid International Kulturinstitute i Wien. Men där finns bara ett Internationales Kulturinstitute, och enbart för språkstudier.

Oppositionen har inte varit sen på att hoppa på detta kritiska Conte-tåg. Men Femstjärnorna försvarar honom och menar att medierna svartmålar Conte av ”rädsla för förändringens vindar”. Under onsdagen ska Italiens president Sergio Mattarella besluta om Conte samt koalitionsregeringens ministerlista trots allt godkänns. Därefter öppnas portarna för att bilda regering.

Men då väntar nästa utmaning. Italien får inte bara landets första populistiska regering, utan också en koalition med ett regeringsprogram som fått övriga EU att bita på naglarna av oro. Här finns högtflygande planer som medborgarlöner, generösare pensionssystem och radikala skattesänkningar med så kallad plattskatt på 15 eller 20 procent av inkomsten för alla. Det är ambitioner som kostar närmare 100 miljarder euro per år.

Varifrån dessa pengar ska komma tycks vara en gåta. Övriga EU-länder oroar sig för att Italien ska spränga alla budgetgränser genom att låna mer och öka sitt tvärbranta skuldberg. Statsskulden är redan näst värst i EU efter Grekland med 131,8 procent av BNP – när den tillåtna gränsen ligger på 60 procent av BNP. Denna nervositet har fått Milanobörsen att svaja, och olyckskorparna att kraxa om att Italien blir nästa Grekland.

En annan punkt i regeringsprogrammet som ökar pulsen i EU är synen på migranter. Femstjärnorna och Lega tänker radikalt minska antalet migranter och stoppa vad man kallar ”människohandel” över Medelhavet. Man har beslutat att sparka ut 500 000 migranter som fått avslag på sina asylansökningar, utan att gå in på hur det ska ske rent praktiskt.

Från EU:s synvinkel kan denna politik försvåra den gemensamma asylpolitik man vill sjösätta i juni. Det förväntas kort sagt bli svårt att komma överens med en regering med främlingsfientliga Lega som vill stänga Italiens och EU:s gränser.

För många italienare som röstade på de två partierna är allt detta däremot välkomna och uppfriskande nyheter som bryter med det gamla politiska etablissemanget. Man tror att denna politik kan skapa jobb, leda till ökad välfärd och bättre säkerhet i landet. Framförallt finns en stor frustration med de många migranter och flyktingar som kommer till Italien över Medelhavet.

Ett tredje orosmoln som svävar över den nya italienska regeringen är relationerna med Ryssland. Legas ledare Matteo Salvini är en Rysslandsvän av stora mått som vill att samtliga handelsblockader mot Moskva ska bort. Även detta befaras bli en huvudvärk för EU och utmana det framtida EU-samarbetet. Plus att Italien nu gör en tvärsväng från EU-kramare till euroskeptisk högborg.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons