Annons

Vill lämna i oktober – planerar ”no deal”-brexit

Boris Johnson.
Boris Johnson. Foto: TT

Den 31 januari 2020 är nu nästa datum för brexit.

EU:s klartecken till förlängning av förhandlingstiden kommer samtidigt som Storbritanniens politiker diskuterar ännu ett nyval.

Under strecket
TT
Uppdaterad
Publicerad

De 27 kvarstannande EU-ländernas ambassadörer i Bryssel kunde snabbt ta sitt väntade beslut i morse.

"EU27 är överens om att acceptera Storbritanniens önskan om en brexitförlängning till den 31 januari 2020. Beslutet kommer formellt att tas via en skriftlig procedur", skriver EU:s permanente rådsordförande Donald Tusk på Twitter.

– Jag är nöjd över att beslutet har tagits, säger chefsförhandlaren Michel Barnier till bland andra tv-kanalen Sky News i en kort kommentar efter mötet.

Storbritannien får därmed tid på sig till den 31 januari 2020 för att göra klart brexitprocessen. Om man tidigare än så hinner godkänna det som krävs öppnas även för ett utträde redan den 30 november eller den 31 december.

En talesman för Storbritanniens premiärminister Boris Johnson konstaterar att Johnson ännu inte hunnit studera EU:s besked om förlängningen, men att han kommer att svara "när han har sett detaljerna", rapporterar Reuters.

Enligt talesmannen anser Johnson samtidigt fortfarande att Storbritannien borde lämna EU den 31 oktober. Planeringen för ett avtalslöst utträde fortsätter dessutom.

Annons
Annons

I den så kallade Benn-lagen, som oppositionen drev igenom i september för att undvika ett avtalslöst utträde, står det samtidigt klart uttryckt att premiärministern måste acceptera det bud som han får från EU.

I beskedet från EU betonas att EU inte tänker göra några nya omförhandlingar av brexitavtalet. Dessutom påminns Storbritannien om att så länge landet är kvar i EU så har man fullständiga rättigheter och skyldigheter – "inklusive skyldigheten att föreslå en kandidat till EU-kommissionen".

Boris Johnson har annars lovat att inte nominera någon till den tillträdande EU-kommissionen, i hopp om att britterna ska ha lämnat EU innan kommissionen tillträder.

Om inte ett utträde kan ordnas redan före den sista november måste dock en kommissionär föras fram, då tyska Ursula von der Leyen och hennes nya kommission väntas börja jobba från den 1 december.

Efter reklamen visas:
Äntligen nya besked om brexit

Brexitbollen flyttas nu tillbaka till London där parlamentets underhus möts i eftermiddag för att rösta om ett nyval den 12 december, som premiärminister Boris Johnson vill ha.

Omröstningen väntas äga rum tidigast framåt 20-tiden.

Att det ska gå på första försöket är dock osannolikt, eftersom Johnson behöver två tredjedelars majoritet för ett nyval, i enlighet med en lag från 2011.

I stället förbereds redan en annan variant till i morgon för att kringgå 2011-lagen och driva igenom ett nyval enbart med hjälp av enkel majoritet. Bland oppositionen har såväl Liberaldemokraterna som Skotska nationalistpartiet (SNP) redan flaggat för att man kan stödja ett sådant förslag så fort risken för ett avtalslöst utträde den här veckan definitivt är borta.

Om Johnson får till ett nyval hoppas han att nästa parlament ska kunna samlas redan före jul- och nyårshelgen, senast den 23 december.

Landets EU-vänner hoppas under tiden att den nya förlängningen ska ge utrymme för en ny folkomröstning om brexit.

"Goda nyheter. Nu när den omedelbara risken för ett katastrofalt utträde utan avtal är borta så är det dags att låta den brittiska allmänheten få sista ordet om brexit", skriver Londons Labour-borgmästare Sadiq Khan på Twitter.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons