Annons

EU överger Trump – närmar sig Kina

Europeiska ledare ser sig om efter nya vänner efter Donald Trumps och Vladimir Putins kärvänliga möte i Helsingfors. Det faktum att en tidigare självklar allierad till Europa – USA – nu hellre verkar vilja samarbeta med EU:s största antagonist Ryssland, har fått europeiska ledare att reagera med stark skepsis.

Under strecket
Publicerad

Heiko Maas.

Foto: Michael Sohn/AP

1 / 3

”EU får se sig om efter nya allierade”

Heiko Maas.
Heiko Maas. Foto: Michael Sohn/AP

I ordalag som tydligt signalerar hur obekväma några av USA:s gamla allierade känner sig med Donald Trump i Vita Huset, sade den tyske utrikesministern Heiko Maas efter Helsingforsmötet att Europa inte längre fullt ut kan lita på USA.

”Vi måste hitta en ny balans i vårt partnerskap med USA. Europa kan inte stå stilla bredvid medan något som har byggts upp under flera decennier avsiktligt raseras”, sade Maas på Twitter.

Spaniens utrikesminister Josep Borrell sade på ett ministerrådsmöte i Bryssel att Europa inte tänker ge sig in i ett Twitterkrig med Trump, och att gränsen för hur långt man når med vänlig diplomati nu hade överskridits.

Borrell tog de amerikanska strafftullarna på utländskt stål och aluminium – tullar som slår hårt mot europeiska stålverk och, på längre sikt, mot europeisk bilindustri – som exempel på att USA inte längre är en god partner till EU.

Annons
Annons

EU:s ledarskikt möter sina kinesiska värdar

Foto: Ng Han Guan/AP

2 / 3

Kina: Snällast och trevligast vinner

EU:s ledarskikt möter sina kinesiska värdar
EU:s ledarskikt möter sina kinesiska värdar Foto: Ng Han Guan/AP

Tusentals kilometer från presidentmötet i Helsingfors, i Kinas huvudstad Peking, utnyttjade EU:s ledarskikt på måndagen ett plötsligt vakuum i USA:s relationer med Kina – Trump har infört ståltullar även mot Kina – för att sluta egna samarbetsavtal.

EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker, Europeiska rådets ordförande Donald Tusk och deras kinesiska värdar, president Xi Jinping och premiärminister Li Keqiang, gjorde ett gemensamt framträdande i Peking. Där bedyrade de att tillsammans stå emot Trumps orättfärdiga tullpolitik. Tonen var hjärtligare än någonsin, som om parterna gjorde allt för att inte vara ”trumpiga” i sina uttryckssätt:

– Snälla, tala om för oss om ni känner er orättvist behandlade, sade Li Keqiang varmt och leende till sina gäster, och lovade att respektera exempelvis europeiska upphovsrättslagar.

I tre år har EU och Kina försökt få till samarbeten kring både handel och klimatfrågor, men utan resultat. I och med Trump har parterna närmat sig varandra rejält, eftersom både Kina och EU – världens två största ekonomier jämte USA – vill understryka vikten av multilateralism och globala avtal jämfört med Trumps protektionistiska, isolationistiska politik.

EU:s Jean-Claude Juncker och Donald Tusk åkte på tisdagen till Tokyo, för att där sluta nya handelsavtal med Japans regering.

Annons
Annons

Matteo Salvini

Foto: Andrew Medichini / TT / NTB Scanpix

3 / 3

Italien: ”Goda relationer med Ryssland är intelligent”

Matteo Salvini
Matteo Salvini Foto: Andrew Medichini / TT / NTB Scanpix

Italiens stridbare inrikesminister Matteo Salvini, från det högerpopulistiska partiet Lega, slöt däremot entusiastiskt upp bakom Putin och Trump.

På en presskonferens under ett besök i Moskva på måndagen sade Salvini att goda relationer med Ryssland vore ett intelligent drag för Italien och hela västvärlden.

Salvini vill att EU och Ryssland samarbetar för att bekämpa till exempel cyberbrott – det slags brott som Ryssland anklagas för av exempelvis den särskilde, amerikanske åklagaren Robert Mueller.

Italienaren hyllade också Putins regim:

– Ryssland har en regering som i åratal har arbetat för folkets bästa, något som vi inte har haft i Italien och absolut inte i Europa, sade Salvini.

Salvini sade också, precis som Donald Trump tidigare gjort: att Ryssland borde återupptas som medlem i G8, konstellationen av världens åtta rikaste industriländer och att handelssanktionerna som EU införde mot Ryssland efter den ryska annekteringen av Krimhalvön 2014 måste hävas.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons