Annons

EU-politikernas krav: Fikru Maru måste räddas

I mycket kraftiga ordalag fördömer 18 tunga svenska EU-parlamentariker Etiopiens behandling av den fängslade hjärtläkaren Fikru Maru. Nu kräver de snabba och kraftfulla åtgärder från EU.

– EU behöver ställa krav på omedelbart frisläppande, säger Gunnar Hökmark (M) till SvD.

Under strecket
Publicerad

Tidigare i december hölls en demonstration utanför Etiopiens ambassad i Stockholm till stöd för fängslade och sjuke svenske hjärtläkaren Fikru Maru.

Foto: Stina Stjernkvist/TTBild 1 av 2

Fikru Maru.

Foto: PrivatBild 2 av 2

Tidigare i december hölls en demonstration utanför Etiopiens ambassad i Stockholm till stöd för fängslade och sjuke svenske hjärtläkaren Fikru Maru.

Foto: Stina Stjernkvist/TTBild 1 av 1
Tidigare i december hölls en demonstration utanför Etiopiens ambassad i Stockholm till stöd för fängslade och sjuke svenske hjärtläkaren Fikru Maru.
Tidigare i december hölls en demonstration utanför Etiopiens ambassad i Stockholm till stöd för fängslade och sjuke svenske hjärtläkaren Fikru Maru. Foto: Stina Stjernkvist/TT

I ett brev riktat direkt till EU:s utrikespolitiska talesperson Federica Mogherini går de svenska EU-parlamentarikerna till mycket hårt angrepp mot Etiopiens agerande i den svenska hjärtläkaren Fikru Marus fall.

– Vi ledamöter i Europaparlamentet vill uttrycka vår djupaste oro för Fikru Marus situation och fördöma den bristfälliga och godtyckliga behandlingen av hans fall av de etiopiska myndigheterna, skriver EU-parlamentarikerna.

I över 3,5 år har Fikru Maru suttit fängslad i Etiopien, tidigare i väntan på dom i ett åtal om kännedom om korruption. Nu åtalas svensken, som vårdas på sjukhus för en mycket svår lungsjukdom, på nytt. Denna gång för terrorbrott, med livstids fängelse och dödsstraff på straffskalan.

Annons
Annons

Fikru Maru.

Foto: PrivatBild 1 av 1

Fikru Maru anklagas för att ha legat bakom ett uppror och en brand på fängelset Kilinto – trots att han själv hade förts till sjukhus med kollapsad lunga dagen innan upproret bröt ut. Fikru Marus svenska advokat har tidigare i SvD starkt kritiserat åtalet, som han menar är ”fria fantasier”.

Och det är en bild som delas av de 18 parlamentariker – från alla svenska partier utom SD – som skrivit under brevet till Federica Mogherini. Gunnar Hökmark (M) är en av dem som skrivit under brevet, som kom till på initiativ av miljöpartisten Bodil Valero.

– Det är helt oacceptabelt hur Etiopien har behandlat Fikru Maru. Han har förvarats i former som är oförenliga med internationell rätt och under omänskliga och livshotande former. Fängslandet har skett godtyckligt och utan rättslig grund, säger Gunna Hökmark i en mejlkommentar till SvD, och fortsätter:

– Åtalet är av allt att döma konstruerat och avsett att hota andra samt att fortsätta hålla Fikru Maru fängslad.

De 18 parlamentarikerna menar vidare att det är helt orimligt att Fikru Maru skulle ha något som helst med branden att göra.

Fikru Maru.
Fikru Maru. Foto: Privat

I stället beskriver de fängslandet av Fikru Maru som ytterligare bevis på ”de etiopiska myndigheternas bristande respekt för internationell rätt och mänskliga rättigheter”, samtidigt som de poängterar att de svenska diplomatiska ansträngningarna hittills har varit fruktlösa.

– Vi begär därför att Europeiska utrikestjänsten och kommissionen omgående och beslutsamt tar kontakt med etiopiska myndigheter och begär omedelbar frigivning av Fikru Maru. Med tanke på hur brådskande denna fråga är, förväntar vi oss och kräver snabba åtgärder från EU, skriver de.

Gunnar Hökmark utvecklar i sitt mejl till SvD varför han menar att EU måste blanda sig i processen.

– Det som Etiopen har gjort mot Fikru Maru riktar sig mot alla som vill bidra till kontakter och utveckling av det etiopiska samhället. Och det rör en svensk medborgare, en EU-medborgare, säger han.

Vad vill du att EU ska göra?

– Ställa krav på omedelbart frisläppande. I den utsträckning vi samarbetar genom bistånd måste det finnas starka krav på att grundläggande mänskliga rättigheter samt våra medborgare respekteras.

Har ni fått någon respons på brevet?

– Inte än, men vi kommer att följa utvecklingen.

Den 23 december ska Fikru Marus fall upp i etiopisk domstol. UD arbetar för att han ska få vård utanför Etiopien och har offentligt ifrågasatt terroråtalet mot honom.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons