Annons

EU ryter mot Johnson – brexitavtal avlägset

Storbritanniens premiärminister Boris Johnson.
Storbritanniens premiärminister Boris Johnson. Foto: Peter Summers

Storbritanniens premiärminister Boris Johnson försöker skjuta över skulden för de misslyckade brexitsamtalen på EU, fräser EU:s permanente rådsordförande Donald Tusk.

"Det här handlar inte om att vinna någon korkad pajkastning", skriver han på Twitter.

Under strecket
Anna Hansson / TT
Publicerad

"Det som står på spel är Europas och Storbritanniens framtid, liksom vårt folks säkerhet och intressen. Du vill inte ha ett avtal, du vill inte ha en förlängning, du vill inte ha ett återkallande, quo vadis? (ungefär: var är du på väg?)", fortsätter han.

Irritationen har spätts på efter ett telefonsamtal mellan Tysklands förbundskansler Angela Merkel och Johnson. Om Storbritannien inte kan kompromissa i den stora knäckfrågan om den irländska gränsen så är det mycket osannolikt att parterna kan nå ett brexitavtal, ska Merkel ha sagt till Johnson enligt en brittisk källa.

Hon uppges ha krävt att Johnson går med på att Nordirland, som tillhör Storbritannien, hålls kvar i EU:s tullunion.

Merkels stab vill inte kommentera vad som sades under samtalet.

Samtalen om brexit är nu nära att bryta samman, säger en källa inom den brittiska regeringen till BBC.

Den uppgiften förstärks av ett uttalande av EU-parlamentets talman David Sassoli. Efter att ha pratat med Johnson säger Sassoli att inga framsteg gjorts i samtalen, rapporterar Reuters.

Annons
Annons

Enligt Johnsons brexitförslag skulle Nordirland lämna EU:s tullunion efter utträdet men i stora drag fortsätta ingå i unionens inre marknad. På det viset kan man undvika att det upprättas en "hård gräns" på den irländska ön mellan EU-medlemmen Irland och brittiska Nordirland efter brexit, anser Johnson.

EU håller inte med och anser att Johnsons lösning förutsätter att tullkontroller upprättas – vilket skulle hota Långfredagsavtalet från 1998 som fick stopp på tre decennier av våldsamheter i Nordirland. En central del i överenskommelsen var nämligen att skapa en osynlig gräns mellan nord och syd. Både EU och Storbritannien har sagt att Långfredagsavtalet måste respekteras.

Enligt en talesperson för Johnson talade denne med sin irländske kollega Leo Varadkar på tisdagen, och båda ska ha luftat sin önskan om att nå en uppgörelse.

– De hoppas att kunna träffas senare denna vecka, tillägger talespersonen.

Även det brittiska oppositionspartiet Labour beskyller Johnson för att försöka skjuta ifrån sig skulden för de fruktlösa brexitsamtalen.

– Boris Johnson kommer aldrig att ta ansvar för sitt eget misslyckande att lägga fram ett trovärdigt avtal. Hans strategi har från början varit en brexit utan avtal, säger Labours brexittalesperson Keir Starmer enligt Reuters.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons