Annons

EU tar strid för sockersnål barnmat

SvD:s korrespondent i Bryssel, Teresa Küchler, sammanfattar EU-veckan.

Under strecket
Publicerad
Foto: Fredrik Sandberg/TTBild 1 av 5
Foto: ANDY DUBACK/TTBild 2 av 5
Foto: Malin HoelstadBild 3 av 5
Foto: Fredrik Sandberg/TTBild 4 av 5
Foto: Salvator Di Nolfi/TTBild 5 av 5
Foto: Fredrik Sandberg/TTBild 1 av 3
Foto: ANDY DUBACK/TTBild 2 av 3
Foto: Malin HoelstadBild 3 av 3
Foto: Fredrik Sandberg/TT

Medelhavsbin flyttar norrut

Foto: ANDY DUBACK/TT

Bryssel stad har fått nya, permanenta invånare: ett bi som på latin heter Hylaeus punctatus och som vanligtvis bara lever i Medelhavsregionen. En belgisk grupp bi-och humleforskare drar slutsatsen att klimatförändringarna ligger bakom binas flytt norrut, skriver nättidningen brusselnieuws.be. Hylaeus punctatus-biet har bara en gång tidigare letat sig så långt norrut på kontinenten; till Luxemburg år 1967.

Grekland vill sända ut migranter med båt

Foto: Malin Hoelstad
Annons
Annons
Foto: Fredrik Sandberg/TTBild 1 av 2
Foto: Salvator Di Nolfi/TTBild 2 av 2

**Grekland vill att **EU:s gränsbevakningsorgan Frontex hjälper till att ta fram en särskilt sjörutt och bidrar med båtar och annan material för att sända asylsökande i den grekiska ö-världen tillbaka till Turkiet. Den grekiska regeringen vill att migranter som får avslag på sina asylansökningar genast skeppas iväg från Lesbos och andra öar. Alla andra EU-länder måste dock gå med på att ge Frontex nya uppdrag och utökad budget.

EU-parlamentet tar strid för sockersnål barnmat

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Den tillåtna sockernivån i barnmat borde vara WHO:s rekommenderade nivå, som är att sockret får utgöra max 10 procent av kaloriinnehållet, säger EU-parlamentets hälsoutskott. Men EU-kommissionen har nyligen förslagit nya regler för barnmat i hela EU, och vill tillåta att upp till 30 procent av kalorierna i barnmatsprodukter kommer från socker. EU-institutionerna kolliderar alltså, och lagstiftningsprocessen kan nu bli bråkig.

Schweiz följer Danmark om flyktingtillgångar

Foto: Salvator Di Nolfi/TT

Asylsökande i Schweiz måste lämna över tillgångar på över 1000 schweizerfranc (omkring 8500 kronor), som smycken och kontanter, till myndigheterna för att betala för sitt eget uppehälle, uppger den schweiziska tv-kanalen SRF. De som får asyl och arbetstillstånd ska också under 10 år betala in 10 procent av sin lön till staten. Även den danska regeringen vill konfiskera asylsökandes tillgångar, och möts av häftig kritik från människorättsorganisationer.

VECKANS SIFFRA

300

Nederländerna tog i dagarna emot ett femtiotal eritreaner från ett flyktingläger i Italien. Därmed så har nu ynka 300 av de totalt 160 000 asylsökande som EU-länderna under förra året kom överens om att fördela mellan sig fått en ny hemvist i EU.

**VECKANS CITAT: **

_"Som om världen enligt marxistisk teori var ödesbestämd att utvecklas bara åt ett håll – mot en ny mix av kulturer och raser, en värld av cyklister och vegetarianer". _

Polens utrikesminister **Witold Waszczykowski **berättar för den tyska tidningen Bild om icke-polska värderingar, som vegetarianism.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons