Annons

Löfven om EU:s förslag: ”En exceptionell åtgärd”

Ursula von der Leyen, EU-kommissionens ordförande.
Ursula von der Leyen, EU-kommissionens ordförande. Foto: Virginia Mayo /AP

Alla icke nödvändiga resor in i EU behöver stoppas i 30 dagar, manar EU-kommissionen inför ännu ett videotoppmöte för medlemsländernas ledare.

– Det här är en global storm, varnar kommissionsordförande Ursula von der Leyen.

Under strecket
TT
Uppdaterad
Publicerad

Klockan 17 på tisdagseftermiddagen satte sig EU-ländernas stats- och regeringschefer återigen framför sina webbkameror för ett toppmöte via nätet.

Inför mötet kom förslag om drastiska åtgärder.

– Jag föreslår för stats- och regeringscheferna att vi inför ett tillfälligt inreseförbud för icke nödvändigt resande till EU. De här inskränkningarna bör gälla i 30 dagar och kan förlängas vid behov, säger kommissionsordförande von der Leyen i ett videobudskap via Twitter.

Förbudet ska gälla även de icke-EU-länder som är medlemmar i Schengenzonen, exempelvis Norge och Schweiz.

– Det kommer att finnas undantag: personer som bott länge i EU, familjemedlemmar till EU-medborgare och diplomater kommer att undantas. Nödvändig personal, som läkare, sjuksköterskor, vårdpersonal, forskare och experter som hjälpt till att hantera coronaviruset bör fortsättningsvis också tillåtas komma in i EU, säger von der Leyen.

Sverige ställer sig bakom förslaget.

"Det är viktigt att EU agerar koordinerat för att på bästa sätt hantera den allvarliga situationen vi befinner oss i och minska smittspridningen", konstaterar statsminister Stefan Löfven (S) i ett uttalande till TT via sms.

Annons
Annons

"Regeringen är positiv till de inreserestriktioner som kommissionen nu har föreslagit, att icke-nödvändiga resor till och från EU ska begränsas för en period om 30 dagar. Det är en exceptionell åtgärd och vi hoppas att behovet av den kommer att vara kortvarig", heter det från Löfven.

Enligt Löfvens pressekreterare handlar det samtidigt om förslag om nationella beslut, som varje land får besluta om på egen hand.

Från exempelvis Irland har snabbt meddelats att man kommer att fundera på förslaget utgående från situationen kring gränsen mot Nordirland.

– Under inga som helst omständigheter kommer en stängning av landgränsen mellan Nord och Syd att övervägas, säger en irländsk regeringstalesman enligt Reuters.

Även "gränspendlare" och varutransportörer föreslås bli undantagna, liksom brittiska medborgare – trots brexit.

– Brittiska medborgare är europeiska medborgare så det kommer inte att finnas några restriktioner på deras resande till kontinenten, förklarar kommissionsordföranden på en presskonferens tillsammans med EU:s permanente rådsordförande Charles Michel.

– Vi är redo att göra allt för att skydda medborgarna, lovar Michel.

Redan före det drastiska påbudet om inresestopp lade EU-kommissionen fram nya riktlinjer om både interna och externa kontroller. Bland annat betonas att samtliga som anländer in till Schengen-zonen – EU:s passfria område – måste kontrolleras och att det även kan omfatta hälsokontroller.

"Resande som konstaterats vara utsatta för eller drabbade av covid-19 bör inte tillåtas resa", heter det dessutom.

Även de ekonomiska konsekvenserna diskuteras i EU under måndagen, då euroländernas finansministrar håller en videokonferens.

– Vi lever i ett nödläge på grund av coronaviruset. Vi kommer att se till att EU:s finans- eller statsstödsregler inte står i vägen för oss för att hjälpa våra ekonomier. Flexibiliteten finns där och kommer att användas, lovar eurofinansministrarnas mötesordförande Mario Centeno i ett inspelat budskap inför mötet.

Mötet är öppet även för Sverige och de medlemsländer som inte ingår i eurozonen. Samtidigt har tisdagens allmänna finansministermöte ställts in och ersatts av en videokonferens inplanerad till på fredag, den 20 mars.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons