Annons

EU når uppgörelse om konfliktmineraler

Natten till torsdagen nådde EU efter hårda förhandlingar en uppgörelse om att lagstifta om företags ansvar för att motverka så kallade konfliktmineraler, mineraler som används i konflikter. Kompromissen beskrivs dock som svag av frivilligorganisationer.

Under strecket
Publicerad

Joakim Wohlfeil från Diakonia diskuterar med gruvarbetare i Casseritgruvor i Sydkivu i Kongo-Kinshasa.

Foto: Diakonia/PMU Jeppe Schilder Bild 1 av 2

EU:s handelskommissionär Cecilia Malmström.

Foto: Erik Nylander/TT Bild 2 av 2

Joakim Wohlfeil från Diakonia diskuterar med gruvarbetare i Casseritgruvor i Sydkivu i Kongo-Kinshasa.

Foto: Diakonia/PMU Jeppe Schilder Bild 1 av 1
Joakim Wohlfeil från Diakonia diskuterar med gruvarbetare i Casseritgruvor i Sydkivu i Kongo-Kinshasa.
Joakim Wohlfeil från Diakonia diskuterar med gruvarbetare i Casseritgruvor i Sydkivu i Kongo-Kinshasa. Foto: Diakonia/PMU Jeppe Schilder

Som SvD tidigare berättat har det varit hårda förhandlingar mellan EU-kommissionen, EU-parlamentet och ministerrrådet kring den lagstiftning som ska tvinga företag att ta större ansvar för att motverka konfliktmineraler. Lagen ska hindra att företag använder mineraler från illegal handel kontrollerad av gerillagrupper i krigsdrabbade Kongo-Kinshasa och närliggande länder. Mineralerna används i mobiltelefoner och datorer.

– Det är en viktig uppgörelse för folket på marken, sade Bernd Lange, ordförande för handelssutskottet i EU-parlamentet, när kompromissen presenterades.

I uppgörelsen blir det tvingande för företag att redovisa att de följer OECD:s riktlinjer för att motverka att bidra till illegal handel. Dock gäller reglerna bara för smältverk och de importörer som importerar en viss nivå mineraler i råvaruform.

Annons
Annons

EU:s handelskommissionär Cecilia Malmström.

Foto: Erik Nylander/TT Bild 1 av 1

– Den här politiska uppgörelsen om konfliktmineraler kommer hjälpa handeln att verka för fred och utveckling i samhällen och områden påverkade av väpnad konflikt, sa handelskommissionär Cecilia Malmström (L) i en presskommentar.

EU missar en viktig chans att anta en kompromiss som skulle göra stor skillnad för de människor som drabbas av konflikter.

Frivilligorganisationer som har arbetat med frågan välkomnar att det nu, efter långa förhandlingar, finns en politisk uppgörelse om en lag för att motverka att företag använder konfliktmineraler.

– Men förslaget är en svag kompromiss. Det täcker bara en liten del av leverantörskedjan, eftersom import från raffinaderier och smältverk utgör en väldigt liten procent av alla mineraler som hamnar i EU. Majoriteten importeras i laptops, telefoner och bilar, säger Théo Jaekel, researcher på Swedwatch som arbetar med missförhållanden kopplade till svenskrelaterade företags verksamhet i utvecklingsländer.

Han menar att EU missar en viktig chans att anta en kompromiss som skulle göra stor skillnad för de människor som drabbas av konflikter.

– Motståndarna hävdar att det är för svårt och för kostsamt för företag längre upp i kedjan, som stora it-företag, att kontrollera smältverk. Men i slutändan handlar det här om mänskliga rättigheter och grova kränkningar av rättigheterna. Då bör inte EU lägga så stor vikt vid vilken börda det innebär för företag.

EU:s handelskommissionär Cecilia Malmström.
EU:s handelskommissionär Cecilia Malmström. Foto: Erik Nylander/TT

Joakim Wohlfeil är expert på biståndsorganisationen Diakonia och har arbetat med företag i frågan om konfliktmineraler. Han menar att det finns företag som arbetar aktivt med att kontrollera leverantörer och att kritikerna överdriver svårigheterna.

– OECD:s riktlinjer är uppdelade efter företags storlek och kraven är anpassade därefter. Jag tycker att det finns en missuppfattning eller okunskap i förhandlingarna om hur OECD:s riktlinjer fungerar, säger han.

EU-parlamentet har drivit på för att det ska bli tvingande även för elektronik-kedjor i EU att redovisa hur de lever upp till OECD:s krav på att kontrollera sina leverantörer. Nu tycks EU-parlamentet ha fått ge vika, men i kompromissen ingår att företag som importerar elektronik ska uppmuntras att ingå i ett frivilligt system.

– Ett frivilligt system betyder ingenting i praktiken, säger Théo Jaekel.

Den politiska uppgörelsen berör tenn, tantal, volfram och guld. När ett skarpt lagförslag tagits fram och röstats igenom blir lagen direkt verkande i hela EU.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons