Annons

Euron stärks trots milda ord från Draghi

Valutahandlarna lade större vikt på att inköpschefsindex i eurozonen var den högsta sedan 2006. Samtidigt fortsatte dollarn att peka nedåt.

Under strecket
Publicerad
Bild 1 av 1
Bild 1 av 1

I veckan var det full rulle på valutamarknaden.

Euron utmärkte sig genom att stiga till sin högsta nivå på tre år. I dag kostar en euro drygt 9:80 kronor.

Styrkan kom efter att starka ekonomisiffror gav valutamarknadens större tilltro på eurozonen och hopp om en normalisering av penningpolitiken.

I veckan steg exempelvis inköpschefsindex i eurozonen till 58,6, den högsta nivån sedan juni 2006.

Valutahandlarna behöll det goda humöret trots att chefen för Europeiska centralbanken (ECB), Mario Draghi, lämnade styrräntan oförändrad på torsdagen och talade om en väldigt låg sannolikhet för en räntehöjning under 2018.

– Draghi misslyckades med att överraska marknaden. Den ekonomiska statistiken är för stark, säger Jane Foley, valutastrateg på den holländska storbanken Rabobank till CNBC.

Annons
Annons

Medan euron steg, var dollarn nere på den lägsta nivån på tre års tid, under 8 kronor. Dollar pressades bland annat efter ett uttalande från USA:s finansminister Steven Mnuchin, där han välkomnade en lägre valutakurs.

– En svagare dollar är bra för oss då det är relaterat till handel och möjligheter, sade han.

Det vanliga är att amerikanska finansministrar inte kommenterar växelkursen. Men i regel stöttar de en stark dollar, eftersom det reflekterar en robust ekonomi, skriver Financial Times.

Vi har fortfarande inte sett slutet på dollarfallet. Däremot kan det ske i långsammare takt framöver, tror SEB:s valutastrateg Carl Hammer, enligt Di.

Om ett år kan dollarn landa runt 7 kronor och en bit in i 2019 når den strax under 7 kronor, spår Hammer.

Euro surges as traders are left unconvinced by Mario Draghi's stance on stimuluscnbc.comUS dollar comes under further pressure; euro hits new 3-year peak (betalvägg)ft.comValutastrategen: Därför är dollarfallet inte över (Betalvägg)di.se
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons