X
Annons
X
Krönika

Jenny Nordberg: Europa bävar inför möte mellan Putin och Trump

Efter en längre tids flirtande ska de nu få till en ordentligt dejt. Men lagom till att Putin och Trump träffas i Helsingfors pekas den ryske ledaren ut som en del av att Trump sitter vid makten, och Europa bävar för ett ytterligare närmande mellan de två. För vad är det Trump vill diskutera i förtroende, när alla andra ska köras ut ur rummet?

Läs mer om Trump och Ryssland
Vladimit Putin och Donald Trump. Arkivbilder.
Vladimit Putin och Donald Trump. Arkivbilder. Foto: Alexei Druzhinin/Evan Vucci, AP

Så ska de då äntligen få träffas på tu man hand – den tidigare fastighetsmäklaren från New York, och den före detta ryske KGB-chefen. Den förste tycker inte det är så noga med research och traditionell diplomati, men anser sig själv vara unikt bra på att förhandla och tror sig kunna charma vem som helst bara med hjälp av sin personlighet. Den andra har gedigen erfarenhet av att lura och manipulera människor och hela samhällen, och är enligt många den ledare som har lyckats bäst med att vrida utrikespolitiken till sin fördel de senaste åren.

Och Putin hade knappast kunnat vara på bättre humör inför mötet. Trump grundade redan för några veckor sedan genom att säga att Ryssland borde få återinträda i G7-gruppen, som de blivit utslängda ifrån, samt antyda att USA kanske skulle kunna erkänna annekteringen av Krim-halvön. Som en bonus lyckades Trump slå ytterligare kilar i relationerna med Europa på det NATO-möte i veckan där han gick hårt åt de andra länderna, och sedan fick ur sig att Storbritanniens Theresa May är dålig på att hantera Brexit lagom till att han och Melania landade för ett pampigt statsbesök i landet.

Vi går in i mötet utan att vara ute efter något särskilt.

Annons
X

Den klassiska västalliansen är med andra ord inte vad den brukade vara, och det är ju helt idealiskt ur ryskt perspektiv. ”Vi går in i mötet utan att vara ute efter något särskilt”, sade Trump svävande vid en presskonferens där han fick frågor om vad han hade tänkt ta upp med Putin i Helsingfors. Både amerikanska och europeiska diplomater fruktar att det ska bli en upprepning av mötet med Nordkorea i Singapore – där en auktoritär ledare får legitimitet och stjärnglans från ett toppmöte utan att alls backa en centimeter. Medan Trump slänger ur sig impulsiva förslag och bjussar på eftergifter.

Officiellt ska de båda ledarna diskutera bland annat relationer och kärnvapennedrustning i Helsingfors. Men flera andra ämnen har hamnat i fokus redan i förväg.

Trump och Putin har ju också en hel del gemensamt utöver sina uttalat maskulina ledarstil – som det faktum att båda två är under utredning av ett amerikanskt federalt åklagar-team.

Ännu har inga direkta anklagelser riktats mot Trump personligen, även om utredningen långsamt spinner ett nät kring hans medarbetare. Men med en utsökt känsla för timing, på nästan rysk nivå för dramaturgi, tillkännagav USA:s biträdande justitieminister åtal mot ytterligare 12 frånvarande ryssar på fredagen. Det ska läggas till de nitton åtal som kommit tidigare, mot både ryska infiltratörer och Trumps tidigare medarbetare, varav flera har erkänt sig skyldiga.

Skillnaden den här gången är att det är ryska GRU-agenter som direkt pekas ut och namnges av utredningen. Det är med andra ord en direkt anklagelse mot president Putin, som styr den militära underrättelsetjänsten.

Trump har ju kallat Muellers utredning för en häxjakt.

Åtalet är ett fascinerande dokument, där namn på de utpekade skrivs ut både på engelsk och ryska, med exakt miltär grad och olika alias. Dataintrång hos amerikanska demokratiska partiet, amerikanska valmyndigheter och runt 300 av dess medarbetare beskrivs i detalj, liksom hur stulna handlingar sedan spreds för att svärta ner Clinton-kampanjen. Ryska militära underrättelseagenter med namn som ”Viktor”, ”Ivan” och ”Sergey” ska helt och hållet ha tagit över och ägt datorerna hos många amerikanska offentliganställda och politiska kampanjmedarbetare, och haft tillgång till allt som låg däri.

Trump har ju kallat Muellers utredning, där han själv också utreds för att se om han obstruerat, för en ”häxjakt” och ifrågasatt det som några av USA:s mest erfarna och slipade åklagare och utredare har slagit fast – att Ryssland faktiskt försökte olagligt manipulera och påverka amerikansk politik i en klassisk spion-operation.

Det går alltså knappt att vara en mer uttalad och tydlig fiende till USA än vad Ryssland har visat sig vara, och även bestraffats med sanktioner för. Vilket åklagare Robert Mueller och hans team tycks vilja påminna Trump om igen lagom till mötet.

Men Trump har tvärtom i fortsatt intim anda föreslagit ett helt privat möte med Putin – utan biträden, protokollförare eller ens översättare. Vad han vill diskutera där är inte känt, men även om det förefaller osannolikt att ingen skulle spela in samtalet från rysk eller amerikansk sida är det ett så ovanligt tilltag att det väcker frågor och misstänksamhet. Spekulationerna sträcker sig från att Trump vill förhandla med Putin om det eventuella ”kompromat” som många tror att ryssarna länge haft för att utöva påtryckningar, till att han vill föreslå en ny och radikal uppdelning av Syrien.

Iran vill gärna köpa missiler av Ryssland.

Syrien är ju inbördeskriget där all världens geopolitik tycks utspelas just nu eftersom så många länder har mer ett finger med i konflikten. Framför allt Israel och Saudirarabien, som ingått en diskret men alltmer bekväm allians under Trump, skulle gärna se att Iran drog sig ur Syrien.

För att det ska hända måste Ryssland i sin tur övertalas att släppa sin ljumma men ändå fungerande relation till Iran. Ryssland har hjälpt Iran att bygga en kärnreaktor, och Iran vill gärna köpa missiler av Ryssland. Och i Syrien är de på samma sida – de har motsatt sig att Assad skulle köras bort från makten. Men det passar förstås Ryssland utmärkt att USA har dragit sig ur nedrustningsavtalet med Iran, och det kan hända att Ryssland offrar Iran för en bättre relation med USA. Då är det ett plus till Assad, som kommer att sitta kvar ännu mer stadigt vid makten i Syrien.

Ryssland lär uppmanas av Trump att ansluta sig till det vinnande laget.

Det blir också ett stort plus för det nya försök till världsordning som kan anas, där USA, Saudiarabien, Israel vänder sig alltmer från Europa och istället själva agerar i exempelvis Mellanöstern, med Förenade Arabemiraten som ständig mellanhand. Och där lär Ryssland uppmanas av Trump att ansluta sig till det som kommer beskrivas som det vinnande laget.

Annons
X
Annons
X
Annons
X

Vladimit Putin och Donald Trump. Arkivbilder.

Foto: Alexei Druzhinin/Evan Vucci, AP Bild 1 av 1
Annons
X
Annons
X
Annons
X
Annons
X