Annons

Catarina Kärkkäinen:Europa behöver mer handel för att överleva

Kommissionsordförande Ursula von der Leyen.
Kommissionsordförande Ursula von der Leyen. Foto: JP Black/TT

Europas ställning som handels- och tillväxtcentra är inte given.

Under strecket
Publicerad

USA och Kina har nått ett preliminärt första handelsavtal, kungjorde de båda länderna under förra veckoslutet. Det skulle kunna vara ett första steg till ett närmande efter en långtgående konflikt länderna emellan – som dock inte löser det grundläggande problemet: Kina är ett statskapitalistiskt samhälle medan USA och Europa är marknadsekonomier. Vår frihet och våra fria system utnyttjas. Kina ägnar sig åt industrispionage och stölder av immateriell egendom.

Det återstår att se hur förhandlingarna går. Händelseutvecklingen, handelskriget och läget i världen i stort ger dock skäl att fråga: Hur mår de transatlantiska relationerna? När USA har bedrivit sitt handelskrig mot Kina har Europa också hamnat i skottgluggen.

Europeiska unionen i sin tur har försökt att förstå den nya internationella ordningen och sin plats i den, men utan att lyckas hitta en samsyn ens om det är USA eller Kina som man bör stå närmast. Nere i Bryssel talas det mycket om ekonomi och handel, men ingen verkar förmå staka ut en riktning.

Annons
Annons

Det är ett problem. Europas ställning som handels- och tillväxtcentra är inte given. Vår position i världen är försvagad. Det är inte president Donald Trumps – utan helt vårt eget – misslyckande. Om den insikten bara hade funnits hos institutioner och medlemsländer, finns det mycket som skulle kunna göras för att stärka den inre marknaden och ta fram nya handelsavtal.

Kommissionsordförande Ursula von der Leyen sade i sitt linjetal i Berlin tidigare i höst att Europa måste lära sig maktens språk. Det handlade om försvar, men handel är minst lika viktigt i en värld där ekonomi och säkerhet hör ihop.

Även i Sverige saknas frågan på agendan. Men i den nya rapporten Ett ensamt Europa? EU:s roll i handelskrigets tid från tankesmedjan Frivärld (13/12) ges några svar. I den beskrivs de viktigaste handelpolitiska skiljelinjerna som finns mellan USA och EU, och hur de kan övervinnas. I stället för ett nytt TTIP bör man enas om gemensamma standarder och avskaffade tullar på till exempel bilar.

Rapportförfattaren Emanuel Örtengren sammanfattar Europas strategiska vägval bra: ”Medan dessa handelsgräl mellan EU och USA pågår slösar man värdefull tid som hade kunnat ägnas åt att samarbeta kring hur man ska bemöta Kinas auktoritära statskapitalism och sätta nya, gemensamma standarder för världshandeln.”

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons