Annons

Tove Lifvendahl:Europa, vi har ett resultat: Alla får påse!

Foto: Anders Wiklund/ TT

Alla utropade sig till segrare, om än inte i siffermässig så åtminstone i moralisk mening.

Under strecket
Publicerad

Det kommer att ta några dagar att sammanfatta valets resultat, implikationerna och vägarna framåt. Rörigheten och rörligheten i politiken är inte unikt svensk. Och i resultaten finns något för var och en; alla tycks hitta något att jubla över och likaledes förfasas över. Man kan bara hoppas att den ödmjukhet som etablerade partier borde känna över utvecklingen av proteströstande får någon plats, i denna fas då alla har behov att gentemot sina egna förklara vunna segrar.

I Sverige är detta tydligt. Några få erkännanden fladdrade förbi under valkvällen – ”Vi är förstås besvikna” och ”vi hade givetvis önskat oss mer” – men inte mer än parentetiskt. Alla utropade sig till segrare, om än inte i siffermässig så åtminstone i moralisk mening.

Socialdemokraterna grep det sista halmstrået: ”vi har befäst vår position som Sveriges största parti”, sades det. Så kan man ju se det. Eller också kan man erkänna att man gjort sitt sämsta val sedan urminnes tider. Vänsterpartiet hade också önskat sig mer, ”för vi förtjänar mer”, sade Sjöstedt. Det kan han tycka, men med demokratiska glasögon på fick Vänsterpartiet exakt vad de förtjänade.

Annons
Annons

Miljöpartiet dansade nästan på bordet. Trots att resultatet var en kallsup jämfört med förra Europaparlamentsvalets ystra fontändans, kunde man i stället ta utgångspunkt i att man i nationell kontext trippar runt fyraprocentspärren i opinionsmätningarna.

Centerpartiets jubel utsänt i tv från valvakan nådde högst mätning på Richterskalan. Partyhattar kunde också ses på tokglada centerpartister, allt medan statsvetaren Stig-Björn Ljunggren muttrade på Twitter över att partifolket skämde ut sig när de jublade över att vara med i tv. C har tveklöst fått avkastning på insatt kapital och ledaren fröjdade sig över att de var det parti som hade växt näst mest. Informationen att det parti som har växt mest är just det där som Centerpartiet lagt hela sin kraft på att motarbeta, framlades dock inte.

Moderaterna var också i eufori. Känslan av att gå framåt och inte bakåt var tillräckligt för att få folk att räta på ryggen. Men ett icke oviktigt resultat är förstås den bibehållna platsen som andra största parti, och EPP-gruppen tycks försvara sin position som största grupp i EU.

Sverigedemokraterna var av förklarliga skäl glada, även om deras egna förväntningar på tillväxten nu i två val på raken inte motsvarats av verkligheten. Att debaclet kring Peter Lundgren inte tycks ha påverkat i stor utsträckning förvånar inte. SD:s väljare verkar ha en annan fördragsamhet med karaktärsmässiga dikeskörningar än andra partiers väljare. För kristdemokratiska spekulanter exempelvis, kan man tänka sig att diskussionen om Lars Adaktusson har påverkat. KD går tydligt framåt, men den där framgångsvågen som partiet har surfat på nationellt gav inte den utdelning partiet sannolikt hoppades på.

Feministiskt initiativ åkte ut. Det är förstås väljarnas, tidsandans och alla andras fel, om man frågar partiföreträdarna. Ett annat sätt att se det är ju att konstatera att Fi har haft en god chans att visa vad man får som väljare om man röstar på dem, och skickar en representant till Bryssel. Inte tillräckligt, sade väljarna.

Och så Liberalerna då. I skrivande stund (midnatt), florerar siffran 4,065 procent. Det kan bli långa dygn innan alla röster är räknade. Oui? Non? Si? No? De har min medkänsla. Det parti som vill ha mest EU av alla, det vill de svenska väljarna knappt ha på plats där. Det är en rätt tydlig signal.

Sammanfattningsvis kan man konstatera att politik är det möjligas konst och att Sverige i sanning är ett jämlikt land. Alla partiföreträdare som tillfrågades under SVT:s sändning var alltså vinnare, utom Fi, som i stället såg En Viktig Uppgift (en som alltså väljarna inte ser). Alla får påse!

Detta är Tove Lifvendahls brev. Få brevet gratis till din mejl genom att anmäla dig på SvD.se/nyhetsbrev.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons