Annons

Europaländer inte längre mässlingsfria: ”En tragedi”

Små barn är mest i riskzonen för att drabbas av komplikationer som lunginflammation och hjärnhinneinflammation om de drabbas av mässling.
Små barn är mest i riskzonen för att drabbas av komplikationer som lunginflammation och hjärnhinneinflammation om de drabbas av mässling. Foto: TT

Ett globalt mässlingsutbrott dödade 140 000 människor under förra året. Läget är nu dramatiskt med flera europeiska länder som förlorat sin status som mässlingsfria, varnar WHO i en ny rapport.

Under strecket
Publicerad

GENÈVE Mässling sprids i raketfart över världen, enligt Världshälsoorganisationen och amerikanska sjukvårdsmyndigheten Centers for Disease Control and Prevention, CDC. Antalet fall har ökat kraftigt under senaste året i både fattigare länder och rikare industrinationer. Hittills i år har 440 000 fall rapporterats, vilket är en trefaldig ökning jämfört med samma tid året innan.

Dödsfallen ökar också rasande snabbt. Över 140 000 människor dog i sjukdomen under 2018 – jämfört med 110 000 året innan och 90 000 år 2016.

Flertalet sjuka och döda är barn under fem år. Små barn är mest i riskzonen för att drabbas av komplikationer som lunginflammation och hjärnhinneinflammation. I vissa fall leder till mässling även till livslångt lidande med permanenta hjärnskador, blindhet och hörselproblem.

Ny forskning visar också att mässling är farligare än man hittills trott. Barn som överlever virusinfektionen riskerar att få nedsatt immunförsvar i många år framöver. Forskare har upptäckt att mässlingviruset gör att kroppen ”glömmer” hur den ska stå emot andra sjukdomar som influensa, herpes, lunginflammation, vattkoppor och diarrésjukdomar.

Annons
Annons

– Det är skandalöst att barn ska dö av en sjukdom som är möjlig att förebygga med vaccin. Det är även ett kollektivt misslyckande att skydda världens barn, säger WHO-chefen Tedros Adhanom Ghebreysus.

– För att rädda liv måste vi försäkra oss om att alla har tillgång till vaccin och verkligen vaccineras, säger han.

Men vaccinationsnivån har dalat stadigt i hela världen sedan ett årtionde, enligt WHO. Idag får bara 86 procent av alla barn den första vaccindosen, och färre är 70 procent får den andra dosen. För att undvika mässlingsutbrott bör 95 procent av alla barn ha fått två doser i varje land i världen, enligt WHO.

Värst drabbade av mässlingsutbrotten är afrikanska länder söder om Sahara, där många barn missar vaccinationer. Fem länder står för nästan hälften av alla fall: Demokratiska republiken Kongo, Liberia, Madagaskar, Somalia och Ukraina.

Men mässling ökar nu också kraftigt i rikare länder. USA har i år det högsta antalet mässlingsfall på 25 år. Samtidigt har fyra länder i Europa förlorat sin status som mässlingsfria efter flera större utbrott: Grekland, Storbritannien, Tjeckien och Albanien. I Europa har också flera länder rapporterat utbrott under 2019, exempelvis Ukraina med närmare 57 000 fall följt av Kazakstan, Georgien, Ryssland och Turkiet.

Ett land mister sin ”mässlingsfria” status om mässling återkommer till landet och fortsätter att spridas genom landet under mer än ett år.

– Det är en tragedi att världen fortsätter att se en snabb ökning av antalet fall och dödsfall i mässling från en sjukdom som är så enkel att förebygg med vaccin, fastslår Seth Berkley, chef för Gavi, en vaccinallians mellan regeringar och privata sektorn med högkvarter i Genève.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons