Annons

Europas ballonglobby hånas efter snyfthistoria

Europas ballong- och festindustri sörjer ett förbud mot engångsartiklar i plast – och hävdar att EU:s lagstiftare vill beröva stackars sjuka barn glädjen i att sända iväg ballonger mot skyarna.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad

Arkivbild från sommaren 2107. På Missionsförbundets tältmöte i Köpingsvik dök clownen Samuel Sunesson upp för att dela ut ballonger.

Foto: Åsa Westerlund Bild 1 av 1

Arkivbild från sommaren 2107. På Missionsförbundets tältmöte i Köpingsvik dök clownen Samuel Sunesson upp för att dela ut ballonger.

Foto: Åsa Westerlund Bild 1 av 1
Arkivbild från sommaren 2107. På Missionsförbundets tältmöte i Köpingsvik dök clownen Samuel Sunesson upp för att dela ut ballonger.
Arkivbild från sommaren 2107. På Missionsförbundets tältmöte i Köpingsvik dök clownen Samuel Sunesson upp för att dela ut ballonger. Foto: Åsa Westerlund

BRYSSEL Förbudet, som EU-parlamentet förväntas anta på onsdagen och som man sedan hoppas ska vara färdigbehandlat före EU-valet i maj nästa år, gäller engångsartiklar som plastmuggar, plastbestick och plasttallrikar; örontops, våtservetter och plastlocken på hamburgerrestaurangernas läskmuggar.

Men förbudet gäller också den lilla plastpinne som man kan hålla ballonger i. Att ballongpinnen ingår i EU:s lista över oönskade plastprodukter upprör EU:s ballongindustri, som idag anställer omkring 15 000 personer runtom i unionen.

Lagförslaget gäller nu inte ett förbud mot ballongerna själv, bara pinnen, men däremot så vill man att ballongerna ska märkas med en uppmaning att man inte släpper iväg dem i naturen. Ballonglobbyn menar dock att EU-institutionerna överdriver faran med uppsläpp av ballonger, och därmed skadar industrin.

Annons
Annons

För att spräcka ballongen: vi har inte föreslagit ett ballongförbud.

I EU-parlamentet utspelade sig i veckan en mycket hätskt debatt i plenisalen om ballonger. En tysk kristdemokrat, Pieter Liese, som tar (den tyska) ballongindustrin i försvar, upprepade då så gott som ordagrant meningar ur ett mejl som lobbygruppen European Balloon and Party Council (Europas ballong- och festråd) sänt till EU-parlamentarikerna bara några timmar tidigare.

Mejlet antydde att plastreglerna skulle innebära slutet för ballongutsläpp vid minnesstunder, bröllop och begravningar.

– För att spräcka ballongen: vi har inte föreslagit ett ballongförbud, svarade EU-kommissionären Frans Timmermans, snabbt.

Liese attackerades sedan från alla håll av EU-parlamentariker som menade att han ljög och diktade om ett ballongförbud, och därmed kunde bidra till att skapa illvilja mot EU.

Tysken drog då till det kanske tyngsta argumentet mot ballongpinneförbudet i sin politiska verktygslåda: sjuka barn.

På Twitter skrev han att han varit i kontakt med intresseorganisationer som hjälper människor, särskilt barn, med cancer och som använder ballongutsläpp som ett instrument i sina kampanjer. Därför borde man aldrig tala om för medborgarna att de inte ska släppa upp ballonger mot himlen, sade Liese.

Liese hånades sedan i timmar på sociala medier för att han använt cancersjuka barn som slagträ i plastdebatten.

En annan känslig fråga kring förbudet med engångsprodukter av plast var mensskydden: bindor och tamponger är idag det femte mest vanliga skräpet som ligger i drivor i våra vattendrag. Både cellulosan som mensskydden mestadels tillverkas av, och omslagspapprena och hylsorna som de säljs med består av eller innehåller plast.

Men frågan om att hårdare miljöreglera mensskydd – alltså verkligt basala produkter som hälften av EU:s medborgare använder under flera decennier av sina liv – och därmed kanske bidra till att tillverkarna väljer att höja priserna på dem, är känslig för lagstiftarna.

I flera EU-länder, som exempelvis Storbritannien, har det i åratal förts debatter om att sänka skatten på just mensskydd, eftersom kvinnor inte kan välja bort dem. Och ingen politiker vill väl vara den som höjde priset på mensskydd för Europas alla kvinnor.

Man nöjde sig därför med att kräva att tillverkarna av mensskydd märker produkterna med en uppmaning om att inte slänga dem rakt ut i naturen eller spola ner dem i toaletten.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons