Alpernas största glaciär Aletsch i Schweiz håller på att smälta bort.
Alpernas största glaciär Aletsch i Schweiz håller på att smälta bort. Foto: Gunilla von Hall

Alpernas största glaciär smälter 10 meter per år

Turistmagneten Aletsch i Schweiz, Alpernas största glaciär, krymper med tio meter varje år genom jordens uppvärmning, enligt glaciologer. ”Ofattbart”, säger Regula Batschelet som växte upp vid glaciären.

Publicerad

ALETSCH Ett tunt snölager täcker ismassan som likt en benvit orm ringlar mellan alptopparna. Solen gassar från en klarblå himmel, och luften är krispigt kall.

En idyllisk vinterdag vid foten av Alpernas största glaciär Aletsch (karta och satellitbild) i schweiziska Alperna.

Men synen är bedräglig. Bakom den natursköna fasaden döljs en krypande katastrof. Den världsberömda istungan som lockar tiotusentals turister varje år och förser delar av Europa med vatten, håller på att smälta bort.

Det går rasande fort. Aletsch-glaciären har smält med tio meter varje år under det senaste årtiondet, enligt glaciologer vid Zürich tekniska universitet, ETHZ. Ingen annan glaciär i Alperna har smält så mycket på så kort tid.

Aletsch-glaciären från satellit.
Aletsch-glaciären från satellit. Foto: Gogle Maps

Glaciären är idag 20 kilometer lång, jämfört med 23 kilometer för drygt hundra år sedan. Tre kilometer har runnit bort i den ökade värmen. Det totala volymen är numera 13 kubikkilometer då sex kubikkilometer smält på hundra år.

– En av Europas största glaciärer har alltså förlorat en tredjedel av sin volym, säger glaciologen Andreas Bauder till SvD.

I ett värsta scenario kan Aletsch jättelika ismassa krympa till några isfläckar vid århundradets slut, varnar han.

– Det är mycket dramatiskt. Smältningen har gått särskilt snabbt de senaste tre årtiondena. Det gäller alla drygt 1 300 glaciärer i Schweiz. Vissa har till och med försvunnit, säger han.

Annons

Han säger att issmältningen ”helt klart” beror på den globala uppvärmningen som lett till varmare och torrare somrar.

– Värmeböljorna under 2019, 2018 och 2016 har varit förödande för Alpernas glaciärer. För att inte tala om sommaren 2003.

Det är som sagt inte bara mäktiga Aletsch som rinner bort. Glaciärerna i schweiziska Alperna har krympt med tio procent under de senaste fem åren, enligt en färsk studie av schweiziska vetenskapsakademin. Det är en smälthastighet som saknar motstycke.

Förra året ströks ännu en glaciär från listan över glaciärer som övervakas av myndigheterna: Pizol i östra Schweiz. Det finns ingen is kvar att övervaka. Detta möttes av bestörtning av flera hundra miljöaktivister som organiserade en ”glaciärbegravning” där en präst talade till minne av isen som smält.

Vid kanten av Aletsch står Regula Batschelet med skidor i handen. Hon växte upp i Bettmeralp nära glaciären och kommer regelbundet på besök för skidåkning och vandring från staden Bienne där hon numera bor.

Regula Batschelet.
Regula Batschelet. Foto: Gunilla von Hall
Annons

– Men jag blir nedstämd varje gång jag kommer hem. Vår praktfulla glaciär bara krymper och krymper. Om sommaren är den alldeles grådaskig och fylld av sönderfallande klippblock, säger hon.

Hon pekar mot den stupande alpväggen på andra sidan glaciären och säger att ”när jag var liten nådde isen ända dit upp”. Nu är islagret flera hundra meter längre ner och närmar sig marknivån.

Glaciärsmältningen i hjärtat av Europa är en tragedi på många sätt, menar Regula Batschelet.

– Glaciärerna är enormt viktiga för turismen som många människor lever av. Glaciärerna är också del av schweizarnas identitet liksom bankerna, ostarna och chokladen. Jag kan inte tänka mig ett Schweiz utan vita ismassor på våra alptoppar.

– Smältvattnet är också rena guldet för många jordbrukare nere i dalarna. Tack vare glaciärerna får de bevattning till sina fält och odlingar. Vad ska de ta sig till om smältvattnet sinar och dalarna blir uttorkade ?

Glaciärerna är även en viktig del av dricksvattenförsörjningen i delar av Europa, påminner glaciologen Andreas Bauder.

Annons

– Försvinner glaciärerna riskerar vi att stå inför en hotande vattenbrist. Då måste vi börja ransonera vatten om vintern att använda under sommarmånaderna.

På vissa håll i Alperna försöker man rädda glaciärerna genom projekt där gigantiska täcken läggs över isen för att stoppa smältningen. Men Andreas Bauder tror inte på denna lösning.

– Det är lokala projekt som drivs av turistarrangörer för att inte förlora besökare när glaciärattraktionen rinner bort. Ismassorna är deras inkomstkälla. Men sådana lapptäcken är ingen långsiktig lösning.

Det handlar snarare om politiska beslut, menar han. Kraftiga minskningar av länders utsläpp krävs om Alpernas glaciärer ska räddas. Men även om sådana beslut fattas idag tar det tid för glaciärerna att anpassa sig.

– Glaciärerna reagerar inte förrän långt senare. De kommer att fortsätta smälta flera år även om politikerna hejdar utsläppen redan i år. Men det får inte hindra beslut om minskade utsläpp som kan få uppvärmningen under kontroll.

I Schweiz har aktivister gått samman i ett ”Glaciärinitiativ” för att sätta verklig press på politikerna med syfte att rädda glaciärerna. De har samlat in över 100 000 namnunderskrifter för en folkomröstning som ska tvinga Schweiz att minska landets växthusgaser till noll framtill 2050. Folkomröstningen väntas hållas inom närmaste året.

– Det vore ett stort framsteg. Jag kommer absolut att rösta för förslaget. Görs inget drastiskt är glaciärernas tid förbi och Europa blir aldrig mer sig likt, säger Regula Batschelet.

Fotnot: I en tidigare version av artikeln kallades Aletsch för Europas största glaciär, men den titeln innehas av Vatnajökull på Island.

Forskare från University of Dundee i Skottland har fotograferat glaciärer 2019 och placerat bilderna bredvid fotografier som togs för hundra år sedan. Med hjälp av noga beräkningar har de kunnat positionera sig för att ta bilden med samma vy och vinkel som för hundra år sedan. Här syns Glacier des Bossons på Mont Blanc i Frankrike.
Forskare från University of Dundee i Skottland har fotograferat glaciärer 2019 och placerat bilderna bredvid fotografier som togs för hundra år sedan. Med hjälp av noga beräkningar har de kunnat positionera sig för att ta bilden med samma vy och vinkel som för hundra år sedan. Här syns Glacier des Bossons på Mont Blanc i Frankrike. Foto: Walter Mittelholzer/ETH-Bibliothek Zürich, Dr Kieran Baxter/University of Dundee

Aletsch-glaciären från satellit.

Foto: Gogle MapsBild 1 av 3

Regula Batschelet.

Foto: Gunilla von HallBild 2 av 3

Forskare från University of Dundee i Skottland har fotograferat glaciärer 2019 och placerat bilderna bredvid fotografier som togs för hundra år sedan. Med hjälp av noga beräkningar har de kunnat positionera sig för att ta bilden med samma vy och vinkel som för hundra år sedan. Här syns Glacier des Bossons på Mont Blanc i Frankrike.

Foto: Walter Mittelholzer/ETH-Bibliothek Zürich, Dr Kieran Baxter/University of DundeeBild 3 av 3