Annons

EU:s dom: Sverige är näst sämst i klassen

Finansminister Magdalena Andersson hennes danske kollega Nicolai Wammen inför torsdagens EU-möte i Luxemburg.
Finansminister Magdalena Andersson hennes danske kollega Nicolai Wammen inför torsdagens EU-möte i Luxemburg. Foto: Wiktor Nummelin/TT

Bara Italiens ekonomi kommer växa långsammare än Sveriges nästa år bland EU:s 28 medlemsländer. Det skriver EU-kommissionen i en färsk prognos. Arbetslösheten spås öka och bli den femte högsta i hela unionen.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad

Sveriges ekonomi tappar fart. Enligt EU-kommissionen kommer tillväxten mattas av till 1 procent nästa år från redan dystra 1,1 procent i år.

Kommissionen förklarar nedgången med ett stort fall i bostadsinvesteringarna och att hushållens konsumtion inte ökar lika mycket nästa år.

– Det är en förändring från tidigare år, då inhemsk efterfrågan var den viktigaste källan till BNP-tillväxt, skriver kommissionen i sin rapport.

Enligt kommissionen innebär den vikande ekonomin att svensk arbetslöshet kommer stiga till 7,1 procent nästa år, från 6,8 procent i år. Det betyder att Sverige halkar ännu längre ned på EU:s arbetslöshetsranking. Bara fyra länder – Grekland, Spanien, Italien och Frankrike – spås ha en högre arbetslöshet än Sverige nästa år.

– Sverige är en liten öppen ekonomi och det är klart att vi påverkas av den globala avmattningen i konjunkturen, säger finansminister Magdalena Andersson (S) till TT.

Enligt Magdalena Andersson har regeringen möjlighet att öppna plånboken för att stötta efterfrågan om ekonomin utvecklas sämre än väntat. Sverige har bland Europas lägsta statskulder.

– Det är möjligt för oss eftersom vi har sett till att ha ordning och reda i goda tider och betalat av på statsskulden, säger finansministern till TT.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons