Annons

EU:s nya gränsstyrka ska ”skydda” mot migranter

På gränsen mellan Bulgarien och Turkiet har de första poliserna i EU:s nya samarbetsstyrka för gräns- och kustbevakning börjat patrullera för att upptäcka och stoppa nya migranter. Styrkan – som ska ersätta Frontex – ska sättas in om ett land inte anser sig kunna behålla kontrollen över sina gränser.

Under strecket
Publicerad

Stojan Ivanov, vice direktör för Bulgariens nationella gränspolismyndighet.

Foto: Teresa KüchlerBild 1 av 2
Foto: Teresa KüchlerBild 2 av 2
Efter reklamen visas:
teresa vid gransen

KAPITAN ANDREEVO, BULGARIEN. På torsdagen invigdes EU:s nya gräns- och kustbevakningsbyrå (EBCB) vid en liten gränspostering i sydöstra Bulgarien.

Poliser från olika EU-länder ska patrullera längs Bulgariens 260 kilometer långa gräns mot Turkiet för att spåra och stoppa migranter, men också smugglare och terrorister.

På plats vid gränsposten Kapitan Andreevo hälsade poliser och militärpoliser från hela Europa, sida vid sida men alla klädda i sina egna länders polisuniformer och med olika färger, emblem och huvudbonader, på pressen.

Häromveckan var jag i Finland, där 1 000 mestadels illegala migranter hade tagit sig in i Lappland.

Storvuxna, finska hundförare som bjöd på Mariannekarameller språkade glatt med kollegor från spanska militärpolisen Guardia civil och nederländska Koninklijke Marechaussee – de kungliga trupperna.

– Kust- och gränsstyrkan är en symbol för EU; ett Europa som tillsammans kontrollerar EU:s yttre gräns, sade migrationskommissionär Dimitri Avramopoulos i ett festtält vid gränsposten.

– Häromveckan var jag i Finland, där 1 000 mestadels illegala migranter hade tagit sig in i Lappland. Finnarna var tagna på sängen. Detta visar att alla EU-länder kan hamna i en situation där de behöver assistans, fortsatte Avramopolous.

Annons
Annons

Stojan Ivanov, vice direktör för Bulgariens nationella gränspolismyndighet.

Foto: Teresa KüchlerBild 1 av 2
Foto: Teresa KüchlerBild 2 av 2
Stojan Ivanov, vice direktör för Bulgariens nationella gränspolismyndighet.
Stojan Ivanov, vice direktör för Bulgariens nationella gränspolismyndighet. Foto: Teresa Küchler

Den nya samarbetsstyrkan ECBC ska ersätta EU:s gamla gränsbevakningsorgan Frontex, som är ett koordinationsorgan mellan EU-ländernas nationella kust- och gränsbevakningar.

Med ECBC ville EU-kommissionen ursprungligen skapa en fullfjädrad, gemensam EU-kustbevakning – alltså att EU-länderna ger upp en del av kontrollen av sina egna landgränser till EU, och låter vakter från andra EU-länder patrullera på deras territorium på order från Bryssel. Men inga EU-länder ville släppa ifrån sig rätten att rå över sina gränser.

Den nya styrkan ska därför bara sättas in när ett EU-land själv ber om det och mobilisera mannar och material för hjälp med gränsbevakningen, och det är alltid värdlandet som tar kommandot över insatsen.

Foto: Teresa Küchler

Den stora nyheten är att ECBC till skillnad från Frontex får en fast ”pool” med 1500 gränspoliser från hela EU och, framför allt: ett utrustningslager med båtar, helikoptrar och annan gränsteknik. Tidigare har Frontex tvingats böna och be olika EU-länder att sända personal och materiel för gemensamma aktioner.

Högtidstalen i festtältet kretsade kring EU:s behov att ”skydda” sig från nya migrationsströmmar.

– Om vi trodde att vi skulle kunna stänga våra gränser med denna styrka här i dag – tja, som ni hörde så lyckades de tränga sig in i Finland, sa Bulgariens premiärminister Boyko Borisov.

En reporter på plats frågade om den nya gränsstyrkan var slutförandet av ”Fästning Europa”, med stängda gränser. EU-kommissionären Dimitri Avramopoulos svarade snabbt och upprört:

– Europa kommer aldrig att bli en fästning. Förresten om du googlar så kan du se vem som först använde uttrycket ”Fästning Europa” – år 1939, dundrade Avramopoulos, och alla i rummet drog slutsatsen att han hänvisade till Hitler.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons