Annons
Krönika

Teresa Küchler:Slipsen dag i EU – nej, det är tyvärr inget skämt

EU-parlamentet i Strasbourg.
EU-parlamentet i Strasbourg. Foto: Henrik Montgomery/TT

De gör inte många knop i EU-parlamentet just nu. Storbritanniens kommande folkomröstning om EU-medlemskapet gör att EU-kommissionen knappt lägger lagförslag som parlamentarikerna kan sätta tänderna. Det ger tid över för annat – rent trams i vissa fall.

Under strecket
Publicerad

Visserligen så är mycket av EU-parlamentets arbete alltid icke-lagstiftande. Det finns parlamentsutskott för exempelvis kulturfrågor, socialpolitik och försvarsfrågor – alla politikområden som inte sköts på EU-nivå. Det hindrar inte ledamöterna i dessa utskott att skriva resolutioner och betänkanden i en aldrig sinande ström. Gott så: det borde stå i alla politikers arbetsbeskrivning att de alltid och överallt ska driva frågor de brinner för.

Men så har vi de praktfulla självmålen – tramset. Som att en grupp på 14 parlamentariker kräver att EU-kommissionen utlyser en ”Slipsens dag” i hela EU.

Det hela verkar handla om att Kroatien, som tar på sig äran för att på 1600-talet ha uppfunnit ett halsplagg som senare utvecklades till en slips, vill ha en stämpel på att det finns något specifikt kroatiskt i världen. Inget konstigt med det: svenska mjöl-, smör-, socker- och jästproducenter skulle knappast gråta om EU-kommissionen utlyste svenska kanelbullens dag i hela EU.

Det är argumenten för slipsens dag som de 14 politikerna, de flesta kroater men också en svensk ledamot, för fram som är häpnadsväckande. (Obs: SvD har kollat upp saken och kan försäkra att Slipsens dag tyvärr inte är ett skämt.)

Annons
Annons

Slipsen måste få sitt rättmätiga erkännande, ”som en del av Europas kulturarv, identitet, kommunikation och design, med målet att bevara och säkerställa ömsesidiga förbindelser européer emellan och deras förbindelser med hela världen”, lyder resolutionstexten.

Såpass. Tja, hur skulle vi kommunicera med varandra och hela världen om det inte fanns en slips som kunde ”säkerställa och bevara” dialogen? Säkert så håller världens kvinnoförbund med om den saken.

“I århundraden var kravatten och slipsen karaktäristisk för européerna och för folk med europeisk mentalitet och europeiska värderingar”, fortsätter författarna, utan att hänvisa till några historiska källor, och utan att definiera vilken mentalitet och vilka värderingar det gäller.

”Det är redan tradition att varje ordförandeland i rådet inleder sitt mandat med sin egen slipsdesign, vilket innebär att slipsen uppfattas som en unionssymbol”.

Okej, detta är en lögn. Varje EU-ordförandeland tar fram en logga som i sex månader pryder servetter, bordsdukar, väskor, flaggor och, ja, även slipsar, på olika möten. Men det är inte en slipsdesign. Och om man skulle fråga 100 slumpmässigt utvalda personer i Bryssel, Stockholm, Prag och Lissabon om EU-symboler så är det tveksamt om en enda skulle nämna slipsen. Men författarna slår helt sonika fast att slipsen är en EU-symbol.

Tajmingen för detta resolutionskrav är så dålig att man föreställer sig att de 14 parlamentarikerna bakom förslaget aldrig läst artiklar om varför många britter inte gillar EU. En känd orsak är till exempel att de tycker att EU petar i allt från gurkors böjning till vad banktjänstemän har för sig efter klockan tre. Och kanske att EU-parlamentet håller på med trams som en påhittad historia om slipsar.

För övrigt så är varje dag slipsens dag här i Bryssel.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons