Annons

Ex-minister om ubåtsbevis: ”Går aldrig att mörklägga”

 Tidigare S-ministern Pierre Schori anser att det är dags att öppna upp arkiven.
Tidigare S-ministern Pierre Schori anser att det är dags att öppna upp arkiven. Foto: Jonas Ekströmer/TT

Öppna arkiven och låt oberoende forskare gå igenom allt ubåtsmaterial från 1980-talet och fram till i dag. Det kräver tidigare S-ministern Pierre Schori efter SvD:s rapportering om ubåtsjakten 2014:

– Det går aldrig att mörklägga sådana här saker. Plåstret måste rivas av.

Under strecket
Publicerad

SMHI:s havsboj.

Foto: PrivatBild 1 av 2

Försvarsminister Peter Hultqvist (S).

Foto: Tomas OneborgBild 2 av 2

SMHI:s havsboj.

Foto: PrivatBild 1 av 1

Pierre Schori var under många år en av Olof Palmes närmaste medarbetare och har bland annat även varit vice utrikesminister.

Han har också upplevt ubåtsincidenter på nära håll. 1982 tillträdde den då nya Palmeregeringen mitt under ubåtsjakten i Horsfjärden, Schori var då kabinettssekreterare på UD, likaså när Sverige överlämnade en officiell protestnot till dåvarande Sovjetunionen året efter.

– Jag läste ubåtsskyddskommissionens rapport på natten när den var klar. Mitt sammanfattande omdöme var att att det var en schweizerost full av hål. Ubåtsfrågan har varit en vålnad som har plågat både politiker och militärer i 30 år och förmörkat vår säkerhetspolitiska debatt, säger Pierre Schori.

Försvarsmaktens slutsats efter ubåtsjakten 2014 är att det är ställt ”utom allt rimligt tvivel” att Sverige utsattes för en kränkning.

Samtidigt meddelade man redan 2015 att det enskilt tyngsta beviset hade fallit bort och hade en ”annan förklaring” utan att gå in på vilken.

SMHI:s havsboj.
SMHI:s havsboj. Foto: Privat

SvD har rapporterat att försvaret inledningsvis förväxlade en kränkande ubåt med en ljudsignal till SMHI:s havsboj i Östersjön när den bärgades med så kallad akustisk release mitt under ubåtsjakten.

Annons
Annons

Försvarsminister Peter Hultqvist (S).

Foto: Tomas OneborgBild 1 av 1

Misstaget upptäcktes flera månader senare i samband med fortsatta analyser vid Marinens undervattensanalyscentral, Musac.

Vid Horsfjärdenincidenten 1982 var en viktig omständighet för utpekandet av Sovjet en 3,47 minuter lång ljudinspelning.

I ubåtsutredningen 2001 beskrevs ljudet fortfarande som ”det tydligaste beviset på ubåt som framkom under hela Horsfjärdenjakten”.

2008 visade en förnyad analys från Totalförsvarets forskningsinstitut, FOI, att hydrofonträffen kom från taxibåten Amalia, byggd 1899, som passerade genom Danziger gatt.

Försvarsminister Peter Hultqvist (S).
Försvarsminister Peter Hultqvist (S). Foto: Tomas Oneborg

Pierre Schori ser nu paralleller:

– Ja, precis, javisst. När man dissekerar det här över tiden kommer man fram till taxibåtar, bojar, sillstim, minkar. Det har pågått i 30 år och så håller det på även 2014-15. Ingenting har förändrats.

Nu vill den tidigare S-ministern att arkiven öppnas på vid gavel.

– Det är hög tid att man river av det här plåstret och ger oberoende forskare utanför det militära tillgång till de hemliga marina arkiven. Trovärdigheten är undergrävd bland de som har sysslat med frågan.

Då menar du hela vägen tillbaka till 1980-talet och fram till nu?

– Ja, allting. Det går aldrig att mörklägga sådana här saker. Plåstret måste rivas av.

Varför det?

– Ubåtsfrågan har skuggat vår säkerhetspolitiska debatt, skapat split internt, varit ett problem för militären som fått dåligt rykte och det finns fortfarande oklarheter. Oberoende forskare är enda sättet att få slut på den här infekterade debatten.

Annons
Annons

SvD har tidigare rapporterat att det förekom politiska påtryckningar från regeringssidan för att åstadkomma en snabb redovisning av det då preliminära analysresultatet från ubåtsjakten 2014.

Resultatet blev en presskonferens i Rosenbad med ÖB Sverker Göranson, statsminister Stefan Löfven (S) och försvarsminister Peter Hultqvist (S) bara några veckor efter att jakten hade avslutats.

Pierre Schori ifrågasätter särskilt försvarsministerns agerande i sammanhanget:

– Det är obegripligt att efter denna långa och osäkra ubåtshistoria, att ett ansvarigt statsråd över 30 år senare kan få fram statsministern på en presskonferens tillsammans med ÖB och säga bortom allt rimligt tvivel. Att våga säga detta och utsätta en statsminister för en sådan situation utan att själv som ansvarigt statsråd gått igenom det här stenhårt är för mig obegripligt.

Är du förvånad att det inte har fått några konsekvenser?

– Jag ställer mig frågan, jag har suttit i regeringen och när man drar saker för statsministern och ska involvera statsministern på en presskonferens måste det vara vattentätt och det här var inte vattentätt.

SvD har sökt Peter Hultqvist som har avböjt att kommentera.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons