Annons

Ex-språkrör sågar MP-ledningen: "Är chockad"

Före detta MP-språkröret Birger Schlaug menar att Miljöpartiet är på väg mot avgrunden, medan Peter Eriksson (MP) har förståelse för flyktingpolitiken. Ex-språkröret Eva Goës är chockad och köper inte partiledningens bild av att det skulle finnas ett tryck underifrån.

Under strecket
Publicerad

Åsa Romson (MP) var tagen av situationen när hon höll pressträff med statsministern på tisdagen.

Foto: Lars Pehrson

Åsa Romson (MP) var tagen av situationen när hon höll pressträff med statsministern på tisdagen.

Foto: Lars Pehrson
Åsa Romson (MP) var tagen av situationen när hon höll pressträff med statsministern på tisdagen.
Åsa Romson (MP) var tagen av situationen när hon höll pressträff med statsministern på tisdagen. Foto: Lars Pehrson

Miljöpartiets språkrör Åsa Romson var märkbart tagen när hon tillsammans med statsminister Stefan Löfven på tisdagen presenterade regeringens nya strikta flyktingpolitik. Och de tuffa beskeden har sänt chockvågor genom Miljöpartiet, med sin flyktingliberala tradition.

Miljöpartiet "tvingas inte skära ut hjärtat", konstaterar ex-språkröret Birger Schlaug, som inte längre är medlem, på sin blogg.

”Nej, man tvingades inte, man gjorde det frivilligt. Under vånda visserligen, men frivilligt. Man hade kunnat lämna regeringen. Frågan som uppstår nu är om det över huvud taget finns någon smärtgräns för den nuvarande partiledningen”, skriver han.

Birger Schlaug menar att frågan är vad man ska ha partiet till och konstaterar att ”MP sitter på ett sluttande plan som når ända ner i avgrunden. Det gäller att stiga av innan man hamnar där”.

Annons
Annons

**Eva Goës, MP-språkrör **på 1980-talet, är också hon starkt kritisk till beskeden.

– Det här är en chock, det är verkligen en chock för oss. Jag är väldigt upprörd och lider något fruktansvärd, säger hon till SvD.

Hon köper inte MP-ledningens ord om att det skulle ha funnits ett stort tryck underifrån från lokala MP-kommunalråd.

– Nej, jag vet inte, jag känner inte igen det, jag vill ha mer information om vilket tryck partiledningen talar om, säger Eva Goës.

Hon köper inte heller talet om brist på boendeplatser och hänvisar till att Härnösands sjukhus står tomt exempelvis och skulle kunna användas.

– Vad är det för dumheter? Låt oss titta på lösningar i stället för att helt tappa modet. Se till att fördela asylsökande på fler kommuner, se över bygglov och ta in socialarbetare som är under utbildning, säger Eva Goës.

– Det här så kallade andrummet, jag vill snarare ha andrum för att man inte inför ett nytt lagförslag utan tittar på alla möjligheter innan man tar till stora klubban.

Före detta språkröret Peter Eriksson har en större förståelse för beskedet.

– Det är klart, vi har varit väldigt glada och stolta över att vi genom tiderna kunnat medverka till att flyktingar som varit i väldigt besvärliga lägen har kunnat få stanna och få ett ordnat hyggligt liv. Men man måste också förstå att verkligheten kan ändra sig och man måste vara beredd att ta beslut som man inte trodde var nödvändiga tidigare, säger han till SvD.

Är det här inte ett väldigt tufft besked för miljöpartister?

– Det är klart att det är så. Det här var ett svårt beslut och det är inte alla som är nöjda med det. Men jag tror att alternativet hade varit väldigt jobbigt och tungt om man inte hade blivit överens inom regeringen, säger Peter Eriksson.

Han menar att det finns ”några kommunalråd” som tycker att det går att klara hur många flyktingar som helst, men att de flesta ser stora problem när det gäller att hinna bygga nya skolor, samtidigt som det inte finns byggnadsarbetare.

Han tycker att det är svårt att tala om en gräns för MP.

– Jag rycker inte att man kan säga att det finns en gräns i den meningen. Man måste ta beslut utifrån den situation som är. Men man måste samtidigt försöka kämpa för att klara asylrätten, säger Peter Eriksson.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons