Annons

Ex-toppar vill att bolagen skapar företagsakut

Sverker Martin-Löf.
Sverker Martin-Löf. Foto: Jessica Gow/TT

Storbolagen borde investera pengar i en företagsakut som hjälper krisande mindre och medelstora bolag med riskkapital. Det anser de före detta topparna Sören Gyll och Sverker Martin-Löf.

Under strecket
Publicerad

Sören Gyll.

Foto: Therese Jahnson

Nu rycker det gamla gardet ut, med Sören Gyll och tidigare Sverker Martin-Löf i täten. Duon, som tidigare har lett Volvo respektive Industrivärdensfären, vill att näringslivet investerar pengar i en företagsakut. Precis en sådan som helstatliga Securum var i krisen i början av 1990-talet.

– Stora företag kan ta en del av sitt kapital och stoppa in i det här riskkapitalbolaget som ska förse mindre, medelstora och eventuellt större företag med riskkapital, säger Sören Gyll på telefon från sitt fritidshus där 79-åringen rider ut coronastormen.

Han betonar att det ska vara en professionell ledning och styrelse från näringslivet.

– Jag har pratat med några kvalificerade killar, men de är alla över 70 år. Det är bäst-före-datum på alla oss, men jag kan tänka mig att vara med i en advisory board (rådgivande styrelse, reds anm) och några som jag känner kan säkert också ställa upp.

Både han och Sverker Martin-Löf påpekar att krisande företag som har slut på eget kapital inte kan ta lån, som tidigare hjälppaket har erbjudit, utan måste försättas i konkurs.

Annons
Annons

Sören Gyll.

Foto: Therese Jahnson

De företagen kan endast räddas av eget kapital och duon anser att storföretagen ska ställa upp med pengarna.

– Även om det här är välgörenhet på kort sikt, är det inte det på lång sikt eftersom riskkapitalbolaget ska få tillbaka sina pengar, säger Sverker Martin-Löf, även han på telefon eftersom 76-åringen isolerar sig i hemmet i Stockholm på grund av coronaviruset.

Sören Gyll.
Sören Gyll. Foto: Therese Jahnson

Tanken är att investera i livsdugliga företag som endast har en tillfällig kris i spåren av coronaviruset.

– Företagen som får hjälp ska få en option att köpa tillbaka ägandet till ett fördelaktigt pris när krisen är över, på så vis får de incitament att skapa likviditet, säger Sören Gyll.

Han anser att den nya företagsakuten behöver 5 miljarder till att börja med.

– Om näringslivet vill hjälpa till i stället för att bara gnöla ska de ställa upp på den här lösningen som vi fixar fram, säger Sören Gyll.

Har du pratat med några stora företag om att vara med?

– Nej, det har jag inte gjort, men jag kan hjälpa till med det också.

Sören Gyll har bland annat sökt Jacob Wallenberg, men inte nått honom. Även SvD har sökt Wallenberg, men han avböjer att medverka i den här artikeln.

Sören Gyll kan möjligen tänka sig att staten är med på ett hörn, medan Sverker Martin-Löf gärna vill att både staten och näringslivet båda ställer upp med pengar.

– Det är viktigt att näringslivet och staten gemensamt hittar en lösning som bygger på att man stöttar företag med eget kapital när de behöver det för sin utveckling, säger Sverker Martin-Löf.

Finansminister Magdalena Andersson (S) öppnade på måndagen för ökat statligt ägande i en intervju med Dagens Nyheter.

– Det vore bättre att staten kräver att storföretagen ska bidra med riskkapital till livskraftiga företag än att staten gör det helt själv, säger Sverker Martin-Löf.

Både Sören Gyll och Sverker Martin-Löf anser att storbolagen kan använda en del av den utdelning som de nu håller inne i stället för att dela ut till aktieägarna.

– Jag drabbas själv av innehållen utdelning eftersom jag har aktier i Volvo, men jag tycker att det är naturligt för industrin att ställa upp, säger Sören Gyll.

Lastbilstillverkaren har dragit tillbaka den tilltänkta extrautdelningen på 16 miljarder kronor och skjutit upp sin stämma.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons