Annons

Exilförfattare hotas: ”Otroligt allvarligt”

Ak Welsapar lever i exil i Sverige sedan 1990-talet.
Ak Welsapar lever i exil i Sverige sedan 1990-talet. Foto: TT och Privat

Författaren och journalisten Ak Welsapar förföljdes i hemlandet Turkmenistan. Han fick en fristad i Sverige. Men nu hotas han även här.
– Det är otroligt allvarlig, säger Jesper Bengtsson, ordförande för Svenska PEN.

Under strecket
Publicerad

Svenska PEN ser en utveckling där auktoritära regimer i allt högre grad spionerar mot och förföljer författare och journalister i andra länder.

– Det har ju varit en mycket dyster tendens under ett antal år att auktoritära regimer inte respekterar andra länders gränser i sin jakt på dissidenter och oberoende journalister och författare. Det är otroligt allvarligt. Det värsta vi har sett är ju mordet på Jamal Khashoggi i Turkiet, säger Jesper Bengtsson.

Författaren och journalisten Ak Welsapar, som lever i exil i Sverige sedan 1990-talet, har under lång tid utsatts för hot. Han har fortsatt att publicera granskande reportage om sitt hemland Turkmenistan, ett land som liknats vid Centralasiens Nordkorea.

Nu har hoten intensifierats. Enligt Ak Welsapar hänger detta bland annat ihop med att hans internetbaserade radiokanal tagit upp frågor om den turkmeniske presidentens hälsa. I somras försvann president Gurbanguli Berdymuchamedov från offentligheten under en månad, innan han gjorde storstilad comeback i statstelevisionen.

– Trakasserierna ökar hela tiden. Efter den 20 juli har det blivit värre efter att vi publicerade inslag om diktatorns eventuella bortgång, säger Ak Welsapar.

Bland annat har hans och hans barns adresser lagts ut på internet tillsammans med direkta men anonyma hot, skriver Svenska PEN. Sent på söndagskvällen fick Ak Welsapar också ta emot hårda slag mot ytterdörren.

Ak Welsapar har nu polisanmält hot som han utsatts för.

– Vi utgår från att polisen tar detta på allvar och går till botten med om något av detta utspelas på svensk mark och vad man kan göra åt det, men också ger honom det skydd som krävs, säger Jesper Bengtsson.

Ak Welsapar blev obekväm i sitt hemland efter sin kamp för yttrandefrihet och sina kritiska reportage om allvarliga miljöproblem i landet. Hans böcker brändes på bål. Sedan 1994 bor han i Sverige som politisk flykting. Ak Welsapar har skrivit drygt 20 böcker. På svenska finns romanerna ”Legenden om Aypi” och ”Kobra”, utgivna på förlaget Tranan.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons