Annons

Expert: Börsoron är inte över – så ska du agera

USA-börs på årslägsta – och nu kommer räntebesked både i USA och Sverige. Risken för fortsatt berg och dalbana på börsen är stor, menar Danske Banks sparekonom Maria Landeborn. Här ger hon sina tips om hur man som sparare ska agera i kaoset.

Under strecket
Publicerad

Maria Landeborn, sparekonom på Danske Bank.

Foto: Allis Nettr us

Maria Landeborn, sparekonom på Danske Bank.

Foto: Allis Nettr us
Maria Landeborn, sparekonom på Danske Bank.
Maria Landeborn, sparekonom på Danske Bank. Foto: Allis Nettr us

Börserna skakar ordentligt just nu. Under veckan har amerikanska breda storbolagsindexet S&P 500 varit nere på en ny lägstanivå för året. Även Stockholmsbörsen har haft en skakig resa och hittills i år är vårt eget storbolagsindex OMX30 ner nära 8 procent. Håller det i sig kan 2018 bli det sämsta börsåret sedan 2011.

Frågan alla vill ha svar på är om vi nu står inför ruinens brant och börskurserna fortsätter att rutscha utför – eller om vi snart får se en återhämtning.

– Det tycks inte finnas något stopp än, utan vi ser fortsatt stora rörelser och vi har ingen stabilitet på börserna för tillfället, säger Maria Landeborn sparekonom på Danske Bank.

Ser vi bara till makrodata och bolagsvinster så ser det starkt ut nästa år. 

Annons
Annons

Hon nämner att det har varit ett stort fokus på nyheter kring brexit, handelskriget mellan USA och Kina, fängslandet av Huaweis finanschef. Och att alla dessa nyheter har genererat stora kursrörelser – och i huvudsak nedåt.

– Man reagerar mycket på spekulationer. Men tittar man på fakta, som makrodata och konjunkturstatisk så ser det fortfarande ut som att vi får en värld som växer, säger Maria Landeborn och fortsätter:

– Ser vi bara till makrodata och bolagsvinster så ser det starkt ut nästa år. Även om tillväxten skulle bli lägre än i år så ser vi ingen lågkonjunktur komma.

Maria Landeborn pekar på att den förväntade vinsttillväxten i företagen globalt ligger på 8 procent, vilket är en positiv siffra. Även om den är något lägre än i år är den av allt att döma tillräckligt hög för att börsen ska kunna lyfta på 12 månaders sikt.

Men risken är stor att det inte blir någon lugn resa – inte minst då både den amerikanska centralbanken Fed och svenska Riksbanken har signalerat kommande räntehöjningar.

– Jag tror vi kommer att ha en fortsatt turbulent period och att det kommer att vara större kursrörelser på börsen även under 2019. Vi har sett detta även historiskt i samband med att centralbankerna har höjt räntan, säger hon.

Varför är det så nervöst?

– Vi har haft en rekordlång börsuppgång och vi har en lång konjunkturcykel. Marknaden fäster sig vid dessa rekord och funderar en del över om slutet är nära. Det bidrar helt klart till oron.

Vad ska man göra med sina pengar?

– Man måste fundera över när man behöver pengarna. Och hur stor risk man är beredd att ta. Det är svårt att ge ett råd.

Annons
Annons

Maria Landeborn tycker att om man har en mycket lång sparhorisont ska man inte avskräckas av att ha ett börssparande.

– Om man har ett månadssparande så fortsätt med det. Avbryter man det för att det är turbulent så riskerar man att missa köp vid lägre kurser och riskerar att kliva in när kurserna har gått upp. Men ligger man sömnlös på nätterna kan man ju ta hem lite grann från börsen.

Men hon råder att inte röra pensionssparandet eller annat långsiktigt sparande, just därför att det är så svårt med att ha bra tajming.

– Att försöka sälja på toppen och gå in på botten är svårt även för dem som jobbar heltid med placeringar.

Men om man ska renovera badrummet i vår?

– Då ska inte pengarna vara på börsen, då är risken för hög. Då är det bättre att sälja av det kapital man behöver, och placera det på ett sparkonto där man kan få lite ränta.

Finns det några sektorer man bör undvika?

– Ja, man kan balansera sin portfölj. Man kan välja bolag som inte är lika känsliga för konjunkturoro, om man tror att det blir stora kurssvängningar. De aktier som tar mycket stryk är tillväxtbolag, industri, verkstad och exportbolag. Rörelserna blir där väldigt stora om det finns en oro för att tillväxten är på väg att bromsa in.

Vad ska man då välja?

– Bolag som har haft en stabil utdelning under lång tid som verkar i sektorer som inte är så konjunkturkänsliga. Mat och mediciner behöver man även om det är lågkonjunktur. Den typen av aktier klarar sig bättre om det blir stökigt på börsen.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons